Nazad

Kako pravilno obložiti okrugli kalup za tortu?

Kalup za pečenje je vaš saveznik kada želite da napravite kore za kolače ili torte savršenih ivica i savršenog oblika – okruglog, četvrtastog, tanjeg ili debljeg, mogućnosti su brojne. Kako bi kore izgledale zaista onako kako poželite, savetuje se da pre sipanja testa, kalup premažete margarinom ili uljem i pospete brašnom ili obložite papirom za pečenje. Na taj način ćete izbeći da se kora zalepi za kalup i da je kasnije ne možete odvojiti od dna i ivica posude. Onda kore ipak neće biti savršene, zar ne?

Mislimo na sve sladokusce koji za pravljenje poslastica koriste papir za pečenje ili pek-papir i želimo da vam njihovu pripremu olakšamo sitnim trikovima. Na sreću, nisu vam potrebne specijalne poslastičarke tehnike kako biste pravilno obložili okrugli kalup za tortu, već samo papir za pečenje, makaze i… strpljenje! 😊

Obložite okrugli kalup za tortu brzo i jednostavno!

Istina, sa papirom za pečenje nije uvek lako – gužva se, cepa, često nije odgovarajućih dimenzija, a poseban problem se javlja kada je potrebno obložiti ivice okruglog kalupa. Zbog toga smo se trudili da vam prenesemo brzo i jednostavno rešenje, koje je mnogim ljubiteljima slatkiša olakšalo pripremu. 

Jedan od načina je da dno kalupa premažete mlakom vodom ili uljem, što će vam olakšati oblikovanje papira za pečenje prema obliku kalupa. Drugu mogućnost ćemo podeliti po koracima:

  • Najpre vam je potreban papir za pečenje, ceo ili podeljen na listove. Presavijte parče papira tako da odgovara širini prečnika vašeg okruglog kalupa, isecite makazama po sredini i dobićete četvorougao od papira.
  • Desnu ivicu četvorougla presavijte ka sredini papira kako biste dobili savršeni trougao, zatim višak papira sa leve strane koji odudara od stranice trougla isecite makazama. 
  • Dobijeni trougao još jednom presavijte po sredini. Na mestu gde je bila sredina po kojoj ste u prethodnom koraku presavili trougao (ne sredina novog trougla) još jednom presavijte papir ka unutrašnjosti.
  • Ponovite postupak zadržavajući istu tačnu savijanja sve dok ne dobijete veoma tanak komad papira.
  • Uzmite vrh tankog trougla, stavite ga u sredinu vašeg kalupa i ostatak papira odstranite makazama.

Rasklopite papir i dobićete podlogu!

Obložite i ivice okruglog kalupa

Kada je reč o ivicama okruglog kalupa za tortu, postupak je nešto drugačiji. Presavijte stranice komada papira za pečenje po širini tako da dobijete deblju traku. Prislonite je uz ivice kalupa i označite 1cm iznad oboda ivica i isecite makazama.

Kada otvorite papir, dobićete trake. Kalup zatim premažite margarinom ili uljem i laganim pokretima prilepite trake po obodu.

Još jedan savt za kraj: ukoliko pravite poslastice čije se kore ne peku, umesto papira za pečenje možete koristiti čvrste trake od providnog celofana ili folije.