Nazad

Put čokolade od kakao zrna do table

Slatka, nežna, bela, crna ili mlečna! Ko još ne voli čokoladu? Čokolada je mnogima omiljeni slatkiš, užitak, najlepši poklon i nezaobilazan sastojak mnogih kolača, torti i drugih poslastica. Ova čarobna poslastica se nekada pravila malo drugačije, s obzirom na činjenicu da je pristup sredstvima i mašinama bio ograničen, ali danas, jedna je od najkonzumiranijih sastojaka na svetu. Pročitajte kako se pravi čokolada – slatkiš za koji svi uvek kažemo “ma, još samo jednu kockicu!”.

Od kakao plantaže do fabrike čokolade 

Pre nego što dođe u fabriku, plod kakaoa mora preći dug put od plantaže do fabrike. Najveći broj kakao zrna dolazi sa Obale Slonovače, koja je trenutno najveći proizvođač kakaoa. Kakao plod se čisti i iz njega se vade zrna. Ovo se u nekim manjim fabrikama čokolade i dalje radi ručno – potrebno je razdvojiti dobra zrna od loših. Nakon toga, kakao zrna se fermentišu. Ovo je samo jedan od brojnih koraka koji će poboljšati ukus čokolade!

Dobijanje kakao butera 

Nakon fermentisanja kakao zrna, ona se u posebnim mašinama moraju samleti na krupnije komade – ovo je najlakši način da se direktan plod zrna razdvoji od nežne ljušturice u kojoj se nalazi, a koju je inače teško odvojiti. Kada se ljuštura i zrno razdvoje, zrno će se peći, kako bi se još više naglasio specifičan ukus kakaoa, odnosno čokolade. Kasnije, pečena zrna će ići na mlevenje.

Gotovo 50% kakao zrna čini masnoća, odnosno kakao buter, koji će posebnim mašinama biti odvojen od suve materije kakaoa. Suva kakao materija prolazi uglavnom kroz metalni detektor, što je jedan od koraka bezbednosti proizvodnje hrane. Da bismo se približili tabli čokolade kao konačnom proizvodu, moraju se pomešati kakao prah, kakao buter i šećer. Ukoliko se pravi mlečna čokolada, dodaje se i mleko u prahu.

Konačni proizvod – Tabla čokolade 

Posebna mešalica sjedinjuje sastojke i pravi nešto što se naziva čokoladni liker. On se može prodavati i u takvom sirovom obliku, manjim fabrikama ili poslastičarnicama. Proizvodnja crne čokolade zahteva manje šećera, a više kakao butera u čokoladnom likeru, bez mleka u prahu.

Čokoladni liker proći će kroz više faza – od pretvaranja u prah, do ponovne likvidizacije, sve u zavisnosti od toga koji proizvod od čokolade se proizvodi – table čokolade, čokolada u prahu, čokoladne ljuspice, čokolada za kuvanje, kao i mnoge druge čokoladne poslastice. Krajnji proizvod zatim ide na pakovanje. Ukoliko je to tabla čokolade, pakuje se specijalnim mašinama, a u manjim čokolaterijama, ovo se isto može raditi ručno, što daje poseban šmek i ugođaj tokom konzumacije.

Imamo važno pitanje za vas – koja je vaša omiljena čokolada?!