Nazad

Saveti za ukrašavanje slavskog kolača

Ukrašavanje kolača za slavu predstavlja pravi kreativni izazov za svakoga ko se ovom zadatku posvećuje! 

Kada uzmemo u obzir činjenicu da su krsne slave najlepši porodični praznik, ukrašavanje slavskog kolača nikome ne zadaje muke, već priliku da se zabavi, posebno najmlađi članovi porodice. Slavski kolač je tradicionalno najvažniji deo slavske trpeze, zbog čega se pripremi posvećuje posebna pažnja. Smatra se da slavski kolač označava zdravlje, sreću i napredak porodice koja slavi. 

Pored toga, domaćini se uvek nadaju komplimentima na račun ukusa i ukrasa, stoga se trude da na najlepši mogući način naprave slavski kolač. Sigurno ste do sada imali prilike da vidite pletenice, cveće, ptice, knjige, grozd ili klas žita – sve su to ukrasi sa pozitivnim značenjima u našoj tradiciji i našim željama. Ideje za ukrašavanje možete koristiti i kada pravite bilo kakvu pogaču, ovako će izgledati još lepše!

Slavski kolač: Ukrašavanje i modelovanje

Pravljenje ukrasa za slavski kolač je sasvim jednostavno – potrebni su vam voda, brašno, hladna voda i gustin u sledećim merama:

  1. 100ml hladne vode
  2. 2 kašičice soli
  3. 2 kašičice gustina
  4. Brašno po potrebi

Gustin ne morate dodavati, koristi se kako bi se lakše zadržao oblik ukrasa. Testo koje ćete umesiti treba da bude tvrđe od ostatka kolača, ali i elastično kako bi se što lakše napravili ukrasi. Nakon što sjedinite sastojke, savetujemo da testo mesite nešto duže od uobičajenog kako biste postigli potrebnu elastičnost. Takođe, ne bi trebalo odmah da pravite ukrase čim umesite testo. Naprotiv, uvijte ga u prijanjajuću foliju i ostavite kratko u frižider.

Slavski kolač možete potom ukrasiti pre pečenja ili ukrase dodati tokom pečenja, odluka je vaša. Najbolje je da se naprave dan ranije kako bi se prirodno osušili i stegli. Važno je da ih premažete žumacem kada ih stavite na kolač kako bi dobili zlatnu boju i bili hrskavi. Za posni slavski kolač je dovoljno da ih premažete uljem. Ako se odlučite da ukrase dodate tokom pečenja, možete ih “zalepiti” na kolač pomoću belanca ili vode u posnoj varijanti. Ovo je dobar trik ukoliko ukrase pravite nekoliko ili jedan dan pre nego što inače mesite slavski kolač. Ukrasima nije potrebno mnogo vremena da se zapeku i porumene, zbog čega je važno da pazite na temperaturu pečenja.

Kada su oblici u pitanju… Pustite mašti na volju! Možete napraviti jedan ili više centralnih ukrasa poput ruže, klasa žita ili slavskog pečata ili se možete igrati i napraviti mnoštvo sitnih ukrasa – listiće, grozd, zvončiće, spirale, brojanice… Bilo šta što vam padne na pamet!

Kada završite pripremu ukrasa i dekorišete slavski kolač, pošaljite nam svoje ideje ili tagujte Menaž Instagram profil kako bismo i mi mogli da uživamo u vašem slavlju!