Nazad

Kako da vam kolači ostanu što duže sveži?

Kolači od prhkog testa, poput vanilica i keksića, ukusniji su kada odstoje u kutiji barem jedan dan nakon pečenja. Iskusni sladokusci znaju da to nije slučaj sa svim vrstama kolača i da je potrebno pronaći način koji će omogućiti da ostanu sveži što duže. Ovo se čini posebno važnim u situcijama kada se nakon prazničnog i slavskog perioda kolači ne pojedu odmah. Možete ih grickati još nekoliko dana, ali će postepeno gubiti na svežini. 

Dobra vest je da u svežem ukusu kolača možete uživati i nakon nekoliko dana, neće biti potrebno da ih bacite. Izdvojili smo nekoliko jednostavnih kulinarskih trikova koje možete koristiti i podeliti ih sa drugim sladokuscima kojima isti problem zadaje brigu.

Kako da kolači ostanu sveži zavisi od vrste – da li su hrskavi, kremasti ili pravljeni od lisnatog testa, ali je ipak moguće sačuvati podjednako dobar i svež ukus! 

  1. Koristite kutiju ili prijanjajuću foliju

Stari trik je da se kolači čuvaju u metalnim, hermetički zatvorenim ili staklenim kutijama gde neće imati dodira sa vazduhom i neće imati priliku da se isuše. Sličan savet je da kolače dobro uvijete prijanjajućom folijom. Ovakva vrsta zaštitne barijere će sprečiti isušivanje, a foliju možete koristiti kako za kolače tako i za torte. 

U ovakvim kutijama se najbolje čuvaju kolači hrskavije teksture, važno je da ih stavite u kutiju i zatvorite tek kada se potpuno ohlade. Ako ih stavite dok su još uvek toli, rizikujete da se stvori vlada i testo raspadne. Obložite dno papirom za pečenje i dobro zatvorite kutiju.

Nakon nekoliko dana možete kolači poprskati vodom i staviti u zagrejanu rernu na nekoliko minuta da se ukus osveži.

  1. Probajte sa kesama za pakovanje hrane sa zip zatvaračem

Jedan neobičan, ali jednostavan način kako da kolači budu sveži je da ih stavite u kese za pakovanje hrane za zip zatvaračem, istisnete vazduh, stavite preko kolače parče hleba ili krišku jabuke, zatvorite kesu i ubacite u zamrzivač! 

Dovoljno je da kolačiće ubacite u kesu, istisnete vazduh i ostavite na sobnoj temperaturi, ne morate ih odlagati u zamrzivač ako će se ubrzo pojesti.

Ukoliko nemate ovakvu vrstu kese, možete koristiti običnu kesu za zamrzivač i gumicu kojom ćete dobro zatvoriti kesu i istisnuti sav vazduh. 

  1. Kolače sa glazurom čuvajte u frižideru!

Kolače prelivene glazurom ili kolače sa filovima napravljenim od mlečnih proizvoda odložite u frižider. Poslasticu možete prekriti običnom ili prijanjajućom folijom, a možete rasporediti i nekoliko čačkalica po vrhu, zatim prekriti folijom kako se ne bi zalepila za glazuru. Ovakav način čuvanja je pogodan i za torte.

  1. Zamrzivač je vaš najbolji pomoćnik!

Istina, u zamrzivaču možete čuvati testo za kolače, pa i ispečene kolačiće i do nekoliko meseci. Jednostavno ih umotajte u čvrstu foliju i odložite u zamrzivač. Kada budete hteli ponovo da ih poslužite, izvadite iz zamrzivača i ostavite dva do tri sata da se odlede na sobnoj temperaturi. Možete ih zatim ugrejati u rerni i poslužiti.

Ovakva vrsta čuvanja najbolje odgovara kolačima od prhkog testa kakve su vanilice i kolačima koji se prave od lisnatog testa. Ostavite ih najpre nekoliko minuta u frižideru, a zatim odložite u zamrzivač u odgovarajućoj posudi ili čvrstoj foliji.

Da li koristite neki od navedenih način kada želite da kolači ostanu sveži ili imate drugi trik? Podelite sa nama tajne kako da kolači ostanu sveži!