Nazad

Kako napraviti prirodnu boju za hranu

Prehrambene boje se u poslastičarstvu obilato koriste kako bi se dobili sastojci poput fondana, kremastih filova, glazura ili šlaga zanimljivih boja i tako pravile torte i kolači po želji. Ovakvu vrstu poslastica najčešće srećemo na dečijim proslavama kada se boja za hranu koristi za izradu gotovo svih figurica koje se nađu na torti. Osim torti, prehrambene boje se mogu dodati u smesu za palčinke, pa čak i milkšejk. Mogućnosti za šaranje i igru su zaista neiscrpne kada se radi o izradi slatkiša. Samo nekoliko kapi je dovoljno da torte i kolači poprime sasvim drugačiji i primamljiviji izgled, lako postaju prava jestiva umetnička dela!

Prehrambene boje za kolače

Prehrambene boje za kolače i torte su dostupne u komercijalnoj prodaji i obično se prave od koncentrata i ekstrakta jestivih sirovina obogaćenih određenim hemijskim sastavima, dodaju se željenoj smesi u malim količinama i pri tome ne menjaju niti utiču na sastav drugih proizvoda kolača ili torte koje se prave. Mogu se naći u prahu, gelu, spreju ili tečnom obliku. U profesionalnom poslastičarstvu se ova vrsta boje koristi za različite tehnike, poput senčenja, ispisivanja, šaranja, crtanja, modeliranja, pa čak i slikanja (poslastičarke tempere).

Način na koji se određen boje dobijaju je zaista zanimljiv. Postoji paleta osnovnih prehrambenih boja – žuta, crvena, plava, zelena, braon, bela, narandžasta, siva i kamel. Različite nijanse boja se dobijaju mešanjem osnovnih boja, a znamo da se sa nijansama možemo igrati mešajući i da ih ne možemo toliko lako izbrojiti!

Prirodne prehrambene boje: Vaša kreativnost kod kuće

Boja za hranu se može napraviti i u kućnim uslovima od pojedinih namirnica koje se često nalaze u vašim kuhinjama. Voće, povrće i začini koje svakodnevno koristite će vam poslužiti kao osnova za prirodne boje. Na ovaj način ćete moći u svakom trenutku da pravite različite boje i neće vam nedostajati tokom pravljenja poslastica.

  1. Crvena boja

Crvenu boju i njene različite nijanse ćete najlakše dobiti od čaja od hibiskusa, i prirodnih sokove od cvekle, nara, trešnje i malina. Najjednostavniji način da dobijete boju je da cveklu prelijete vodom i kuvate dok ne omekša, a proceđenu vodu koristite kao boju za kolače. Ukoliko su vam potrebne boje u prahu, čvrste namirnice možete da sameljete u mlinu ili ih ispasirate kako biste dobili pire. U slučaju malina je najbolje da napravite pire i koristite kao crvenu boju.

  1. Žuta boja

Žuta boja se dobija od začina kurkume i šafrana u prahu. Dovoljno je da kašičicu začina rastvorite u šolji vode i promešate. Lakše, začin u prahu možete dodati i direktno u smesu koju želite da obojite i mešate ili mesite dok ne poprimi žutu boju. Za intenzivnu žutu je potrebna mala količina kurkume i šafrana, a od pojačane količine možete dobiti narandžastu boju.

  1. Narandžasta boja

Za dobijanje narandžaste boje pored kurkume i šafrana možete koristiti šargarepu (sok i prah) i narandžastu papriku.  

  1. Ljubičasta boja

Za ljubičastu boju možete da koristite sladak krompir, sok od borovnice, sok od kupine i koncentrisani sok od grožđa. Od navedenih namirnica možete dobiti različite nijanse ljubičaste boje. Iseckajte ili usitnite željenu namirnicu, kuvajte dok ne pusti tamnu boju, zgnječite, procedite i to je to!

  1. Zelena boja

Zeleni čaj, sok od peršuna, spanać i kelj će vam pomoći da dobijete prirodnu zelenu boju za kolače. Spanać, kelj ili peršun prelijte šoljom vode, kuvajte kratko i ostavite da odstoji u poklopljenoj šolji oko 10 minuta. Zeleni čaj je dovoljno da skuvate i pustite da se ohladi.

  1. Plava boja

Za plavu boju se kaže da se najteže dobija. Ipak, nije nemoguće! Kada pravite ljubičastu boju, od borovnica na primer, u vodu dodajte ¼  sode bikarbone postepeno mešajući. 

  1. Braon boja

Braon boju se lako dobija, potrebna vam je – kafa! Dodatno, možete koristiti i cimet, instant kafu, espreso, kakao prah i crni čaj.

Kakva su vaša iskustva sa bojama za hranu?Ukoliko ste imali priliku da samostalno pravite prirodne boje, podelite sa nama vaše savete. Sigurni smo da će ljubiteljima slatkiša mišljenje sladokusaca sa iskustvom značiti, baš kao i nama. Radujemo se da vidimo vaše predloge, očekujemo ih na Menaž Instagram profilu!