Nazad

Najlepše ideje za ukrašavanje novogodišnje torte

Najlepše praznično vreme je napokon stiglo, a sa njim i najlepše torte i kolačići koji se mogu videti tokom godine. Poslastičari se trude da svoje proizvode ukrase prepoznatljivim bojama Nove godine i Božića, ali i veselim motivima koji svakome izmame osmeh. Isti trend prenosi se u domaćinstva u kojima praznični slatkiši zauzimaju značajno mesto. Neko ih pravi svaki dan, a neko posebno na dan Nove godine i Božića. U svakom slučaju je desert obavezan, a primamljiva dekoracija zabavan izazov!

Bez obzira da li tražite tradicionalni način dekoracije ili nešto modernije, inspiraciju možete pronaći na svakom koraku, jer ovo je vreme za najlepše novogodišnje torte!. Pronađite svoj omiljeni način ukrašavanja novogodišnje torte uz nekoliko veselih i sjajnih ideja koje smo pripremili u daljem tekstu.

  1. Šumski motivi

Dekoracija novogodišnje torte šumskim motivima može dati izuzetno lep i elegantan izgled pored dobrog ukusa. Premažite tortu šlag kremom ili šlagom po želju i ostavite u frižideru da se kratko stegne. Nakon toga je ukrasite kombinacijom zašećerenih suvih brusnica, kandiranim voćem, listovima začinskog bilja, sušenih kriški narandže, rolnicama cimeta i (jestivim) šišarkama.

  1. Dodajte zimskom svetu malo boje!

Zimski period je obavijen najlepšim bojama – crvenom, zelenim i belom uz dašak srebrne i zlatne, sa izrazitim štrasom i šljokicama. Zar to ne bi bila najlepša novogodišnja torta!?

Za dekoraciju novogodišnje torte možete koristiti prehrambene boje i dodati ih u šlag i premazati tortu. Možete kombinovati boje tako da ivice budu u zelenoj boji, a cela torta premazana crvenom bojom. Koristite različite nastavke poslastičarskog šprica kako biste dobili različitu debljinu i veličinu ukrasa i time dodatno ukrasili novogodišnju tortu. Kupite najsjajnije jestive šljokice i prah za tortu i pospite po svom ukusu. Kada je praznično raspoloženje u pitanju, više je uvek bolje!

Ukoliko ste hrabri, tortu možete prekriti fondanom kojeg možete oblikovati i obojiti po želji. Podsetite se kako se stavlja fondan na tortu.

  1. Ukrasite novogodišnjim motivima

Da li imate omiljeni novogodišnji motiv? Deda Mraz, irvas, lampice ili zvezde, sigurno postoji određeni motiv koji budi lepa sećanja. Sada može biti i deo vaše torte. Ako razmislite, torta je, poput novogodišnje jelke, prazno platno koje dekorišete po svom ukusu. I svaki rezultat će biti sjajan – minimalistički, šareni, jednobojni, kakav vi poželite.

U radnjama možete pronaći najrazličitije novogodišnje figure za dekoraciju koje možete dodati na tortu. Primera radi, možete kombinovati zlatne perle sa malim zlatnim kuglama (ukrasima za jelku). Figurice sa irvasima, paketićima i Deda Mrazom su uvek pun pogodak, posebno ukoliko pravite novogodišnju tortu za mališane. Gumene bombone, perece, lizalice i medenjaci su detalji koje možete takođe koristiti. Budite pažljivi da gostima naglasite koji motivi su jestivi, a koje da odlože sa strane!

  1. Da li ste pravili kućice od medenjaka?

Kućice od medenjaka ili Gingerbread house veoma su popularne u Americi i Evropi tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Kombinuje se tčvrsto prho testo sa medom koje se pre pečenja seče u oblike čijim spajanjem nastaje kuća. Delovi se spajaju glazurom od krem sira ili kraljevskom glazurom (royal icing – prah šećer pomešan sa belancima, malo vode i limunovim sokom), a zatim se ostatak dekoriše po želji. Glazurom se iscrtavaju vrata, prozori i krov, a svi ostali motivi poput ukrasa na kući, pa čak i jelkica u zamišljenom dvoriptu, ukrašava svako po ukusu.

Ukrašavanje novogodišnje torte kremom od maslaca

Ukrašavanje novogodišnje torte kremom od margarina ili buter kremom može da bude jednostvano jednako koliko i zabavno. Lagani i vazdušasti krem se lako pravi i nudi veliki broj opcija za mešanje sa prehrambenim bojama. Osim toga, lako je upravljati njime kroz poslastičarski špric. Biće vam potrebno:

  • 200g prah šećera
  • 125g maslaca sobne temperature
  • 3 kašike mleka
  • Ekstrakt vanile

Prah šećer penasto umutite sa maslacem dok se sastojci ne sjedine, a smesa ne postane kremasta. Postepeno dodajte kašiku po kašiku mleka i ekstrakt vanile i nastavite da mutite mikserom sve dok ne dobijete kompaktnu kremastu teksturu. 

Kada ste to napravili, dodajte prehrambenu boju po želji i mešajte dok se ne sjedini. Sada kreže zabavni deo!

Od buter krema pomoću poslastičarskih špriceva možete praviti motive novogodišnje jelke, venčića, lampica, pahuljice, rukavice, Sneška Belića i slično. Na vama je samo da odlučite da li želite da ukrasite gornji deo torte ili strane, kao i kojim ukrasima ćete upotpuniti. Tako se dobija najlepša novogodišnja torta!

Pomoću Menaž čokolade i Menaž čoko dugmića, belih i crnih, možete dobiti potrebnu dekoraciju. Ko ne voli čokoladni sneg ili čokoladne pahuljice? Vašem irvasu sigurno nedostaje nos, a Deda Mrazu dugme na kaputu. Štark Avala i Štark Petit Beurre keks mogu da posluže kao zvezdana prašina kada ih usitnite, a Štark Piškote mogu poslužiti kao ograda kuće. Razmislite!

Pošaljite ideje, savete i fotografije svojih najlepših novogodišnjih torti na Menaž Instagram profil i podelite sa nama duh praznične euforije. Predstoji nam vreme radovanja i želimo da ga podelimo sa vama, ljubiteljima slatkiša!