Nazad

Kako se stavlja fondan na tortu?

Fondan, jestiva šećerna masa, predstavlja lep detalj na tortama i kolačima. Zabavno je pomoću ove mase izrađivati najrazličitije vrste dekoracije i figurica, a ako se još uvek niste oprobali u tome, izuzetno olakšava pravljenje torti za sve prilike. Jednostavno, nudi toliko mogućnosti da ćete poželeti da svaku svoju ideju pretvorite u nešto kreativno!

Za one koji se bave pravljenjem i dekoracijom torti, fondan ne predstavlja novi pojam i zasigurno već znaju načine kako se dobija dobra šećerna masa i kako se stavlja fondan na tortu. Ako ste samo radoznali i želite da se poigrate sa novim tehnikama, fondan je prava prilika za takav početak. Imajte uvek na umu da je tekstura fondana veoma različita od većine glazura kakve obično koristite, poput šlag krema, šlaga u prahu ili slatke pavlake, što ga čini jedinstvenim. Znatno je čvršći i specifičniji. Ko uživa u kremastim glazurama, možda će se naći pred izazovom da se navikne na takav ukus, drugačiji. Ubedite ih da ipak probaju nešto novo.

Zašto volimo fondan?

Glazure koje često koristimo obično imaju samo jedan oblik – mogu se premazati preko torte i kolača ili se oblikovati pomoću poslastičarske kese, šprica ili viljuške. Fondan, ipak, pruža znazno više mogućnosti kada je dekoracija u pitanju. Osim toga, torte prekrivene fondanom duže ostaju sveže i ne morate brinuti o tome da li će se glazura istopiti ili izgubiti oblik.

Istina, fondan zahteva više istraživanja i bolju pripremu, ali daje znatno lepše i neuporedivo zanimljivije opcije. Hajde da saznamo kako se stavlja fondan masa na tortu.

Kako se stavlja fondan masa na tortu?

Zbog specifične teksture, fondan zahteva više pažnje u svakom koraku, od pravljenja do dekoracije. Mere za sastojke moraju biti precizne, a masa glatka i elastična. Ukoliko nameravate da sledeći put iskoristite ovu šećernu masu, imajte u vidu da fondanom ne možete prekriti lagane torte, kremaste ili filovane umućenom slatkom pavlakom, jer će ih težina fondana istisnuti. Pripremite u tom slučaju torte sa gušćim kremovima koje sadrže margarin ili kao završni sloj tanko premažite penasto umućenim margarinom sa prah šećerom. Margarin pomaže da se fondan masa bolje zalepi za tortu. Pre neko što želite da ukrasite tortu fondanom, ostavite je da se dobro stegne u frižideru.

Kada želite da obložite celu tortu fondan masom, obratite pažnju na detalje i svaki korak činite pažljivo. Podlogu za razvlačenje pospite prah šećerom ili gustinom, te laganim pokretima razvijte masu da bude tanka i dvostruko veća od torte. Zatim pažljivo stavite fondan preko torte, tek toliko da prijanja uz tortu i ne ostane vazduh. Kako se masa ne bi odvojila, najbolje je da fondan prebacite preko oklagije, naslonite ga na jednu stranu torte, zatim postepeno prevučete preko sredine sve do druge strane torte. 

Kako biste fondan zagladili preko sredine torte, možete to pažljivo učiniti rukama. Ko je vešt sa fondan masom sigurno koristi alat za ravnanje, ali vi možete koristiti i bilo kakav lagani i valjkasti komad cevi, primera radi. Nežno pređite preko sredine tako da se fondan zalepi za tortu i da ne ostanu mehurići sa vazduhom. Masu sa strane poravnajte rukama na dole, zatim poravnajte alatom koji imate na raspolaganju, a višak mase isecite nožem. Masa za fondan je rastegljiva, čak i ako pogrešite, jednostavno je odignite od torte i poravnajte kako ste želeli. 


Za početak, probajte ovu tehniku na tortama okrugog oblika, znatno je lakše u odnosu na torte kockastog ili pravougaonog oblika, a vaše rezultate sa nestrpljenjem očekujemo. Ako vas zanima kako se prave i dodaju na tortu figurice od fondan mase, pišite nam na Menaž Instagram profilu, istražićemo za vas!