Nazad

Najslađe priče o torti

Kako govoriti o posvećenosti i ljubavi prema pravljenju torti? Kuhinjski jezik svako razume. Osmislimo, napravimo, ukrasimo i podelimo sa drugima. Izraz zadovoljstva na licu najmilijih nam odaje priznanje i nama je jasno: svet torti nas povezuje.

Međutim, torte znače mnogo više od toga. Kroz zapisan život dosadašnjih civilizacija torte su se pravile i jele ne samo zbog užitka, već i zbog i te kako uvaženih verovanja. Važno je da upoznamo simboliku koju je torta nosila sa sobom kroz vekove.

Najslađi san i mesečeva svetlost

Kada su u pitanju rođendani, svećice na vrhu torte se podrazumevaju. U tih nekoliko trenutaka pesmice i radosti ne uživa samo slavljenik, već i svi prisutni. Da li ste se ikada zapitali zašto se dodaju baš svećice? I zbog čega ih gasimo?

Plamen svećica je u najranijem dobu bio simbol mesečeve svetlosti i prilikom pravljenja kolača Stari Grci su ih postavljali na vrh kako bi odali počast Artemidi, boginji lova i meseca. Vekovi su prošli, a sa dolaskom novih kultura došli su i novi običaji. Ipak, upotreba svećica, verovali ili ne, ostaje i simbolika, koja postoji u različitim kulturama.

U pojedinim zemljama postoji verovanje da će dim ugašenih svećica odneti najlepše želje i misli u rajske predele ili nasuprot tome rasterati zle duhove. Time zaključujemo da je uloga svećica ostala vrlo slična, a kako nam je svima poznato, danas uživamo da u deset sekundi osmislimo želju koja će nam doneti najviše radosti u narednoj godini.

Osim u slučaju da nam nisu napravili iznenađenje i postavili svećice koje se ponovo pale! Onda imamo pravo na više želja!

Još jedno verovanje, više neuobičajeno od duvanja svećica, postoji još od 17. veka. Želje za dobrim i srećnim bračnim odnosima podrazumevaju određeni tip supružnika koji se uklapa u zamišljenu listu osobina. Ova vrsta sanjarenja postoji i danas, ali je u prethodnim vekovima bila propraćena zanimljivim običajem: neudate devojke koje su priželjkivale “onog pravog” ponele bi pred spavanje parče voćne torte i stavile pod jastuk, kako bi imale slatke snove o svojoj budućoj ljubavi.

Verovalo se da će im se u najmanju ruku njihova ljubav unapred ukazati, a vrhunac sna bilo bi da se zaista ostvari. Nažalost, nema beleški ili bilo kakvih statistika koje bi pokazale koliko je ovaj metod bio uspešan, ali ostaje jedno nerešeno pitanje: kako je izgledalo parče torte kada ujutru podignu jastuk?

Vašu simpatiju možete šarmirati i na mnogo jednostavniji način, bez sanjarenja. Već vam je poznato da su Menaž čokolade prilagođene i jelu i kuvanju. Odaberite lepo i romantično mesto i podelite komadić Menaž čokolade sa svojom simpatijom. Ili je iskoristite da pripremite poseban slatkiš. Šta god da odlučite, uživaćete, pošto sve Menaž čokolade u sebi sadrže čak 44% kakaa koji pruža najfiniji ukus čokolade. Usput, neka ostane među nama, čokolada je vrlo dobra za rasplamsavanje strasti!

Od hleba do figurica

Vratimo se još malo unazad, pre nego što su torte stavljane pod jastuk. Teško je zamisliti, ali  najstarije tradicije venčanja u početku nisu imale mladenačku tortu. Umesto sečenja torte, Rimljani su lomili hleb iznad mladine glave da bi novopečeni par imao lep i plodan bračni odnos. Kada govorimo o tom periodu, torte koje su Rimljani pravili značajno su se razlikovale od današnjih, bile su jedna vrsta preteče ovog slatkiša. Kada biste Rimljana upitali šta je torta,  objasnio bi vam da je to hleb koji se uveže pomoću jaja i putera. Hlebovi su bili okrugli i pečeni na obema stranama, uvezani smesom i zaslađeni medom.

Kako se torta menjala, vremenom su se promenili i obredi venčanja. Da li ste znali da su nekada davno mladoženje imale posebnu tortu u odnosu na mladu? Upravo tako, u 17. veku postojala je posebna voćna torta koju je mladoženja služio svom kumu. Bila je daleko skromnija od mladenačke torte. Još jedan vrlo zanimljiv običaj je “merenje popularnosti upravo venčanih”. Gosti koji su pozvani na venčanje donose malo torte, a od prikupljenih torti se pravi niz koji meri koliko je venčani par voljen od strane svojih prijatelja.

Na kraju nam preostaje da saznamo kada i kako je počela upotreba figurica na vrhu torte. Zapravo, ovo je jedan od najmlađih običaja, koji datira iz sredine prošlog veka. Ćerka jednog pekara i poslastičara je očekivala svoju svadbu, ali je poželela da dobije jednostavan i nesvakidašnji simbol koji bi obeležio njeno venčanje. Imajući tu sreću da joj je otac pravio tortu dobila je svoje iznenađenje. Dve figurice na vrhu torte pojavile su se prvi put na njenom venčanju i zaista predstavile venčanje na jedinstven i kreativan način, koji se kasnije zadržao u tradiciji.