Nazad

Neobični rekordi u jedenju i pravljenju torti

Torte su najzanimljiviji deo svakog veselja i proslave. Velika okupljanja ponekad mogu da nas okupiraju razgovorima sa ljudima koje dugo nismo susreli, međutim svi odvojimo malo mesta za onaj trenutak, da bismo, makar krajičkom oka, pogledali kakve su torte domaćini pripremili. Prava je šteta kada nam direktno iz kuhinje donesu spremljena parčad i kada nas raznolika i bojna rešenja zaobiđu, jer, ko zna, možda bismo pronašli novu inspiraciju ne samo u ukusu, već i u pogledu pravljenja torti, dekorisanja šlagom, igranja bojama i ukrasima.

Gde su ljudi o kojima ćemo pisati u nastavku pronašli inspiraciju da bi pravili svoje majstorije nismo sigurni, verovatno iz višegodišnjeg iskustva. Jedno je sigurno. Kada čitamo o rekordima koje su postavili, klecnu nam kolena. Neke je vrlo teško zamisliti. Tim povodom, dočaraćemo vam kakve priče stoje iza različitih rekorda u pravljenju torti.

Najveća i najviša torta

Zamislite da u okviru troškova za venčanje morate platiti i iznajmljivanje 14 viljuškara. Zbog čega?

Ispostavilo se da su šefovi kuhinje upravo na jednom venčanju oborili Ginisov rekord za najveću tortu! Upravo takva torta postoji i zaista je bilo potrebno 14 viljuškara da bi bila transportovana. Torta je napravljena 2004. godine u jednom hotelu u Sjedinjenim Američkim Državama. Tog februara na ovom gigantu radilo je 57 kuvara i umetnika u pravljenju torti, a kada su je napravili imala je 7 spratova i težila 6.818 kilograma!

Svaki deo torte nosila su po dva viljuškara. Na svu sreću, torta nije pravljena u okviru venčanja. Međutim, šta bi se dogodilo da je pravljenja za venčanje?

Bilo bi potrebno 59.000 osoba kako bi je pojeli, ako bi svaki gost uzeo po jedno parče. Istovremeno, moglo bi se reći da je na venčanju slon, pošto torta ima veću težinu od prosečnog slona. Koliko bi samo Menaž čokolade bilo potrebno da se ovakva torta napravi?!

Rekli bismo da bi bilo potrebno više od 1.500 Menaž čokolada od 100g. Ono što pouzdano znamo je da bi Menaž čokolada bila izvrsna na svim spratovima, zbog svoje prilagodljivosti u slaganju sa svim sastojcima i odlične gustine, bez obzira kako se koristi.

Kada je u pitanju najviša torta, rekord je postavljen u Kini. U jednom danu 20 majstora je napravilo tortu visoku 8 metara i time su oborili prethodni rekord, postavljen u Parizu, kada je torta dostigla 7,8 metara. Za ovu majstoriju trebalo je 8 kg čokolade, 500kg jaja i 260kg brašna!

Gost koji najbrže jedu i najskuplja torta

Da se čovek koji je oborio rekord u najbržem jedenju torti našao pored prethodnih torti, majstori koji su oborili rekorde zabrinuto bi gledali da li ima dovoljno torte za sve. Čovek koji je postavio ovaj rekord, Patrik Bertoleti, pojeo je 72 torte za samo 6 minuta!

Naša preporuka je da ovog čoveka ne pozivate na svoje proslave, pošto povremeno obara i rekorde u drugim kategorijama. Uspešno je dokazao 2015. godine da u roku od pola sata može da pojede 9 kilograma piletine!

Poslednji, ali ne i najmanje dragocen, rekord koji izdvajamo je rekord za najskuplju tortu. Najskuplja torta na svetu koštala je 75 miliona dolara, a najzanimljivija činjenica je da je zaista kupljena po ovoj ceni. U pitanju je torta koju je napravila dizajnerka Debi Vinghem, u javnosti već poznata po najskupljoj haljini, koja je koštala 17.7 miliona dolara.

Torta je sačinjena od 4.000 dijamanata i ručno pravljenih figurica, a otkupio ju je nepoznati kupac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Povod? Rođendan njegove ćerke. Tom kupovinom oboren je prethodni rekord kada je torta dostigla vrednost od 50 miliona dolara.

Možda nismo ambiciozni da oborimo Ginisov rekord, ali našim receptima svakog dana pravimo sve ukusnije i lepše poslastice. Važno je da svoja iskustva i znanja delimo!