Nazad

Top 5 saveta za uspešno napravljen fondan

Ako postoje stvari koje u kuhinji važe za ozloglašene, po načinu pripreme, teškoći i uspešnosti pravljenja, jedna od njih je pravljenje fondan mase. Zbog čega pojedini sladokusci izbegavaju da razmišljaju o fondanu?

Najčešći odgovor je da je potrebna veština i umešnost da se fondan umesi. Da biste to izveli bez većih poteškoća, podelićemo sa vama pet saveta za uspešno pravljenje fondana. Mišljenja smo da je fondan, iako neobavezan deo torti, jedan od važnijih delova za one koji vole da dekorišu.

Kada treba dodati boju?

Jedno od najčešće postavljenih pitanja je kada je pravi trenutak za dodavanje boje tokom pravljenja fondan mase. Ako je vaša odluka da pravite po domaćem receptu – fondan bez glicerina, upotrebom meda i želatina, predlažemo da u trenutku kada počnete sa mešenjem fondana dodate boju koju želite. Najpre je važno da otopite i sjedinite margarin i med, a potom sastojke pomešate sa želatinom koji je nabubrio u vodi. Mešajte smesu sve dok granulice želatina potpuno ne nestanu. Zatim sledi mešanje smese sa šećerom u prahu i tokom mešanja predlažemo da ubacite boju.

Fondan može da se ofarba i kada se umesi, tada na pojedine delove fondana čačkalicom nanesite farbu za kolače u tečnom stanju, više puta zabodite u smesu, pa dodatno promesite.

Da li mogu da se koriste i drugi materijali?

Mogu, postoji više rešenja kako da kod kuće sami napravite fondan masu. Jedno od ukusnijih rešenja je pomoću penastih bombona. Biće vam potrebno oko 300g penastih bombona, 400g prah šećera i nekoliko kašika vode. Prvo ih otopite, a potom ih pomešajte sa šećerom u prahu, sve dok sjedinjena masa ne bude spremna za mešenje.

Postoji jednostavniji način za pripremu, penaste bombone zamenite ratlukom sa ukusom vanile. Postupak je sličan, ratluk nike potrebno otopiti, nego ga odmah razmesite i umesite sa prah šećerom. Boju možete naneti na isti način kao što je prethodno objašnjeno.

Kako praviti figurice?

Kako biste imali dovoljno čvrstu smesu da možete da odete i korak dalje, oslikate fondan ili napravite dekorativne figurice, u smesu dodajte nešto više prah šećera. Na vama je da procenite da li je smesa dovoljno čvrsta da napravite sitne detalje na figuricama, kao što su oči i usta. Ukoliko primetite da nije, potrebno je dodati još malo prah šećera.

Gde pronaći inspiraciju za pravljenje figurica?

Pitanje koje ćete postaviti kada prvi put odlučite da pravite figurice od fondana, biće kako da najsitnije delove prilepite za veće delove figure. Rešenje je vrlo jednostavno. Umešajte malo prah šećera sa vodom i dobićete smesu koja će poslužiti za uvezivanje različitih delova.

Kada govorimo o pravljenju figurica, često se dogodi da se uplašimo i ostanemo bez samopouzdanja. Da li smo dovoljno kreativni? Od čega početi? Budite strpljivi i potražite inspiraciju za figurice na internetu ili u omiljenim serijama i crtanim filmovima. Možda vam ne uspe iz prve, ali vremenom ćete se uvežbati i doći do oblika koji figurica treba da ima. Do tada, ne zaboravite da svaki delić kojim ste nezadovoljni svakako možete pojesti!

Kupovni ili domaći fondan?

Ukoliko imate srpljenja i odlučite se da da umesite fondan, usvojićete novu interesantnu veštinu. Kada umesite fondan, smesa može stajati i do deset dana u frižideru i da se u tom roku više puta upotrebi. Prilikom svake naredne upotrebe dodajte malo prah šećera kako biste dobili novi oblik.

Na koji način pravite jedinstvenu dekoraciju? Da li postoji određeni dekor motiv koji posebno spremite kada je torta namenjena nekome? Šta smatrate svojim najvećim dostignućem u dekorisanju? Podelite iskustvo sa nama!