Nazad

Kako napraviti idealnu podlogu uz pomoć Menaž čokolade

Ukusna kora je najčešći razlog zbog kojeg se traži parče torte više. Najukusnija je kada je sočna i meka, tako da njenu punoću možemo da osetimo svakim zalogajem i uživamo podjednako u svim delovima torte. Kada na red dođe poslednji zalogaj, teško da ćemo tanjir odmah ostaviti po strani. Tražićemo još jedno parče, jer kalorije se ne broje ako su slatke!

Do takve kore nije teško doći. Uprkos tome, često čujemo naše mame, bake i tetke, pa i sebe same, da kažemo: “Nije mi kora ispala najbolje!”. Nemojte biti strogi prema sebi, to je najvažniji savet. 

Ukoliko vam zatreba dodatni podstrek za napredovanje u kuhinji, odlućili smo da sa vama, iskusnim sladokuscima, podelimo jednostavan, ali vrlo efikasan recept za koru koju možete napraviti pomoću omiljene Menaž čokolade. Uz recept dolaze i saveti kako da kora ispadne baš onako kako treba – idealno!

Kako se pravi najbolja kora?

Ko je rekao da idealni recepti moraju da budu složeni? Naprotiv, lepota se često krije u jednostavnosti. Uz veštu pripremu biće vam dovoljno svega nekoliko osnovnih sastojka od kojih možete napraviti kompaktnu i sočnu koru za tortu. Pre nego što sa vama podelimo potrebne sastojke i priprema počne, izdvojili smo nekoliko saveta kako da vam kora ispadne što mekša, po kojoj god recepturi da spremate:

 • Pre pripreme ostavite jaja da odstoje na sobnoj temperaturi, kako bi se belanca lepše mutila. 
 • Da li je kora dobro pečena proverite lako – čačkalicom. Ukoliko je čačkalica vlažna kada probodete koru, to je znak da vratite u rernu i dopečete.
 • Trudite se da uvek proverite da li su činija i aparati koje koristite kada razdvajate belanca od žumanca mokri. Kako kažu iskusni poslastičari, bilo bi dobro da budu potpuno suvi. 
 • U slučaju nezgode da se žumance razlije u belance prilikom odvajanja, nemojte pokušavati da ga izvadite i odvojite, kasnije ćete imati problema da dobro umutite belanca.
 • Ako vam je teško da ravnomerno rasporedite smesu u tepsiju, dovoljno je da nekoliko puta podignete tepsiju sa smesom i nežno lupite o radni sto, kako bi izašao vazduh koji se zadržao.
 • Kada je reč o dilemi da li je potrebno premazati zidove kalupa u kojem pečete koru, predlažemo da najpre blago premažete kalup, zatim prosušite kuhinjskim papirom kako bi kora mogla nesmetano da raste.

Sastojci

Za idealnu koru koju kožete koristiti za pripremu bilo koje torte i koja uspeva čak i novajlijama u kuhinji, potrebno vam je:

 • 1 margarin
 • 200g prah šećera
 • 8 jaja
 • 300g Menaž čokolade
 • 100g Štark Avala keksa ili Štark Petit Beurre keksa
 • Umesto keksa: 4 kašike brašna

Razdvojite belanca od žumanaca na način koji smo prethodno predložili. Umutite belanca tako da dobijete čvrstu smesu. Istovremeno rastopite čokoladu. U drugoj posudi umutite margarin, žumanca i prah šećer. Dodajte mleveni keks i rastopljenu čokoladu. Dobijene smese sjedinite. Koristite silikonske špatule koje vrlo lako zahvataju masu kako bi se smese bolje sjedinile. 

Smesu možete razdeliti po želji u zavisnosti za koju vrstu torte vam je potrebna. Prema tome odaberite i odgovarajući kalup. Naš predlog za univerzalnu koru je kalup prečnika 24 cm. Pre pečenja ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite koru 30 do 40 minuta. Kada se kora prohladi, dobićete odličnu podlogu za sve poslastice!