Nazad

Kako napraviti cvetove za tortu?

Kada pravite torte i kolače, sigurno veliku pažnju posvećujete i dekoraciji. Važno je da poslastica bude ukusna, ali je važno i kako izgleda, kako ćete je prezentovati dragi osobama i gostima. Ako vam izrada dekoracije nije “jača strana” i niste sigurni da li biste mogli da napravite figurice, cvetove, listove i ukrase različitih oblika, obradovaće vas vest da postoje jednostavni načini koji će vam pomoći da postanete odlični na ovom polju!

Najlepše ukrase tortu i kolače, a danas govorimo o cvetovima, često ne prave profesionalni, već oni sladokusci koji uživaju u igri sa fondanom, šećernom pastom, bojenju i modelovanju. Prvi korak je da napravite dobru smesu, a zatim se posvetite oblikovanju cvetova. Hajde zajedno da otkrijemo kako napraviti cvetova za tortu!

Prvi korak: Potrebna vam je smesa!

1. Šećerna smesa

U staklenoj činiji razmutite jedno belance mikserom, postepeno dodajte 250g prah šećera kašiku po kašiku, a na kraju dodati i sok jednog limuna. Ukoliko pravite cvetiće u boji, dodajte i prehrambenu boju po želji. 

Poslastičarskim špricem ili kesom iscrtajte željeni oblik sveta na papiru za pečenje ili prijanjajućoj foliji, ostavite jedan dan da se osuše, a onda su spremni za ukrašavanje.

2. Fondan

Fondan je masa za modelovanje koja se u poslastičarstvu često koristi u pripremi torti, a od ovog materijala se mogu napraviti najlepši cvetovi za ukras. Uvek možete napraviti domaći fondan ili možete kupiti i gotov. 

Prednost fondana je što se cvetići prave brzo i ne zahtevaju veliki stepen stručnosti. Osim toga, fondan se pravi u širokoj paleti boja i nijansi, pa rezultat i dekoracija izgledaju fantastično!

3. Želatin

Smesa od želatina se najčešće koristi za pravljenje pojedinačnih latica i sklapanje cvetova. 

Jednu kesicu želatina razmutite u 7 kašika hladne vode, dodajte kašičicu ulja i zagrejte na ringli toliko da se želatin rastopi i postane tečan. U istu smesu dodajte 100g prah šećera i 100g skrobnog brašna, pa mešajte sve dok se smesa ne zgusne. 

S obzirom na to da su cvetovi šarenoliki, ukuvanu smesu podelite u nekoliko manjih činija i u svaku dodajte boju po izboru. Promešajte da se svaka boja primi, zatim dodajte prah šećer sve dok svaka smesa ne postane poput gume i podesna za oblikovanje. Kada budete hteli da pravite cvetiće, na radnu površinu pospite malo skrobnog brašna i polako razvucite do željene debljine, a zatim pustite mašti na volju!

4. Ratluk smesa

Od pakovanja ratluka možete napraviti sjajnu smesu za oblikovanje cvetića!

Oko 100g ratluka izgnječite viljuškom, postepeno dodajte kašiku po kašiku prah šećera i mesite sve dok ne dobijete smesu sličnu gumi i plastelinu. Od ovakve smese možete formirati cvetove i listove po želji uz napomenu da ih napravite najmanje jedan dan unapred pre nego što ćete ih staviti na poslasticu.

5. Čokoladna smesa 

Rastopljenu Menaž čokoladu izlijte na mastan papir za pakovanje hrane, rastanjite do željene debljine ravnomerno i ostavite da se kratko stegne u frižideru, ali ne sasvim. Izvadite iz frižidera, pa zagrejanim nožem secite latice u obliku kojem želite. Ukoliko želite jednostavniji pristup, rastopljenu Menaž čokoladu izlijte u poslastičarku kesu ili špric, pa na masnom papiru crtajte oblik koji želite i ostavite da se dobro stegne.

Umesto Menaž čokolade možete koristiti Menaž crne i bele čoko dugmiće, pustite čokoladi na volju!

Pogledajte kako možete lako napaviti različite oblike dekoracije od Menaž čoko dugmića na linku.

Drugi korak: Kako napraviti cvetiće za tortu i kolače?

  1. Kada koristite kremaste smese

Ukoliko želite tortu i kolače da ukrasite laticama, poslužite se poslastičarskim špricem  i nastavcima sa zvezdicom ili običan okrugli. Laganim pokretima vertikalno istisnite kružiće, zatim glatkim nožem svaki kružić razmažite na desnu stranu. Odmah pored istisnite novi kružić i ponavljajte postupak do željene dekoracije.

Sličnim postupkom možete praviti oblik ruže: u poslastičarski špric sa nastavkom u obliku zvezdice. U sredinu torte ili kolača istisnite kružić, a oko njega nastavite da istiskate smesu kružnim pokretom tako da se dobije ruža.

  1. Modeliranje i oblikovanje

Prilikom modeliranja i oblikovanja cvetova mogu vam pomoći kalupi i modle u željenim oblicima. Najviše će vam pomoći ukoliko cvetiće pravite od fondana i čvrstih smesa kao što je smesa od želatina. Nakon što rastanjite smesu poput testa, utisnite kalup po želji i vadite cvetiće i listove.

Kada koristite šećernu smesu, cvetovi se prave postepeno od pojedinačnih latica. Nakon što istanjite šećernu pastu do željene debljine, isecite je na manje krugove i kod svakog kruga napravite krivudavu ivicu i zaokružite u oblik fišeka. Ponovite postupak sa drugim isečenim krugovima i postepeno ih dodajte jedan na drugi. Tako će od latica nastati predivni cvetovi.

Za lakše oblikovanje služe alati sa metalnim kuglicama, koji omogućavaju da cvetiće udubite, prislonite, zalepite i oblikujete po želji.