Nazad

Ukrašavanje torte kuhinjskim priborima

Kada pogledate fotografije torti na bilo kojoj društvenoj mreži ili kulinarskim časopisima, sigurno vam se učinilo savršeno ukrašenim i na prvi pogled biste zaključili da je potrebno umeće veštih poslastičara ili barem nekoliko profesionalnih alata, poput poslastičarske kese ili špriceva. 

Ipak, ako i vi želite da naučite kako da sami dekorišete torte, važno je da znate da vam nije potrebno ništa osim viljuške i kašike. Zaista. To je sve.

Ukrašavanje torte viljuškom i kašikom je krajnje jednostavna tehnika koju možete iskoristiti i primeniti na torti bilo koje veličine i oblika, samo za glazuru ili na tortama napravljenim od više kora i spratova. Lako ćete postati pravi majstor za poslastice!

Kako ukrasiti tortu viljuškom i kašikom?

Prvi korak u ukrašavanju torte viljuškom ili kašikom je filovanje torte tankim slojem šlaga, krema ili čokoladne glazure koji ćete potom dekorisati. Jedan, manji, deo fila ostavite za kasnije. Ravnomerno rasporedite i premažite tortu i ostavite je u frižideru oko 15 minuta da se ovaj sloj stegne, onda je torta spremna za ukrašavanje. Nakon što ste torta kratko ohladi, a fil stegne, postepeno dodajte deo smese koja je preostala i izaberite kako ćete je dekorisati – možete praviti pruge, latice ili talase.

Pruge

Ukoliko ste raspoloženi za nešto neobično i kreativno, pruge su sjajan način da to pokažete! 

Počnite od donje ivice torte i koristite zaobljenu stranu kašike kako biste napravili pruge. Postavite kašiku ili kašičicu, ako želite tanje pruge, pod blagi ugao, lagano pritisnite i prevucite duž osnove torte tako da dobijete horizontalnu liniju utisnutu u fil duž cele torte. Ponovite postupak na svakom redu iznad sve dok ne dođete do vrha torte. Vratite tortu u frižider na 30 minuta da se stegne, a onda je spremno za serviranje!

Ova tehnika je najpogodnija za torte okruglog oblika, a možete prugama ukrasiti i tortu vertikalnim pokretima odozgo na dole.

Talasi

Ljubitelji mora i slobodne umetnosti će sigurno uživati u ukrašavanju torte talasima ili planinskim vrhovima, kako se još nazivaju. Završni fil ravnomerno rasporedite po torti, postavite poleđinu kašike ili dršku viljuške i prevlačite napred-nazad pravim ili kružnim pokretima kako biste formirali talase.

Latice

Za pripremu latica će vam pored kašike biti potrebna i poslastičarska kesa i špric. Po vrhu torte ili sa strane, zavisi koji deo želite da istaknete dekoracijom, špricem istisnite mali krug, zatim poleđinom kašike nežnim pokretom zaglati krug horizonatlno u smeru suprotnom kazaljke na satu i tako ćete formirati oblik latice. Ponovite zatim postupak sve dok ne pokrijete celu tortu. Rezultat će biti bolji ako koristite šlag u nekoliko boja, torta će izgledati poput najlepšeg cveta!

Linije

Najlepše prave linije će napraviti viljuška. Ako ste se pitali kako ukrasiti tortu viljuškom, dovoljno je da je okrenete obratno od normalnog i prevučete preko završnog fila. Bilo da volite jednostavne prave linije ili cik-cak, torta će izgledati sasvim unikatno.

Na kraju, dodajte još nekoliko detalja koji će svakome zapasti za oko – Menaž crne ili Menaž bele čoko dugmiće, šarene mrvice, figure ili bilo šta drugo što vam se učini zanimljivim. Obavezno podelite sa Menažom koja tehnika vam se čini najboljom!