Nazad

Kako ukrasiti tortu u obliku fudbalskog terena?

Torte fudbalski teren oduševiće ljubitelje ovog popularnog sporta. Uzrast nije važan, fudbalski motivi će obradovati starije jednako koliko i mlađe. Ipak je to nešto u čemu uživaju!

Prvi korak: Napravite tortu!

Radi lakšeg i preciznijeg ukrašavanja najbolje je da torte fudbalski teren napravite od biskvitnih kora i gušćeg kremastog fila po izboru sa umešanim kremom od margarina (penasto umućen margarin sa prah šećerom). Kora mogu biti obične ili čokoladne sa mlevenim lešnicima ili orasima, isto kao i fil – sa otopljenom Menaž čokoladom, Menaž belim čoko dugmićima, pudingom u prahu po želji, Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksom, može biti hrskav ili samo kremast, sa voćem ili bez voća. Napravite tortu po ukusu osobe za koju je pravite.

Čak ni sa oblikom torte možete biti kreativni, sve je u igri – fudbalski teren, fudbalska lopta, fudbalski dres, obeležja fudbalskog kulba i slično. Za koji god motiv da se odlučite, biskvitno testo isecite, dovoljno je meko da ga oblikujte kako želite.  

Igra može da počne!

Prava zabava kreće kada krene dekoracija. Kada je reč o kokretnom motivu i kako ukrasiti tortu u obliku fudbalskog terena, imate tri mogućnosti:

  • Dekoracija šlagom 
  • Dekoracija fondanom
  • Kupljeni jestivi papir

Ukoliko se odlučite za ukrašavanje šlagom, u umućeni šlag dodajte prehrambenu zelenu boju i umutite mikserom tako da se boja jednako rasporedi. Prebacite šlag u poslastičarsku kesu i špricem ukrasite tortu tako da podseća na fudbalski teren. U zavisnosti od nastavka šprica možete iscrtati travu tako da torta što vernije oslikava ono što želite. Pre nego što dodate prehrambenu boju u šlag, ostavite sa strane malu količinu kojom ćete  na kraju, ponovo pomoću šprica, iscrtati motive i linije fudbalskog terena.

Dekoracija fondan masom je još jedan način za krašavanje torte fudbalski teren. Preko biskvitnih kora pažljivo prebacite rastegnut fondan zelene boje, rukama nežno zaglatite sredinu i ivice torte, zatim alatom za ravnjanje fondana ili tankom valjkastom cevi poravnajte svaki deo mase tako da ni u jednom delu ne ostanu mehurići sa vazduhom. Sve motive za fudbalski teren možete takođe izraditi od mase za fondan i dodati po rasporedu koji želite. 

Još jedna mogućnost je da kupite jestivi papir u zelenoj boji i nakon što tortu premažete tankim slojem šlaga u zelenoj boji, na sredinu stavite jestivi papir. Ukoliko želite da uštedite vreme ili smatrate da niste dovoljno precizni pri ukrašavanju, potražite jestivi papir sa već ucrtanim fudbalskim terenom.

Ostavite dekorisanu tortu da se stegne dok vi osmislite sledeći korak – fudbalski tim!

Poslednji korak: Dekoracija!

Sitni detalji će torti dati posebnu završnu čar. S obzirom na temu, u ovom slučaju to mogu biti fudbalski igrači, zastavite, golovi, lopte, slova ili obeležja fudbalskog kluba. Svaki od navedenih ukrasa možete pronaći već napravljene u prodavnici, ali ukoliko ste radoznali i želite sami da se oprobate u dekoraciji, sve možete napraviti ili iscrtati pomoću šećerne smese ili fondana.  Fondan možete kupiti gotov ili napraviti domaći od želatina, šećera, dekstroze, prah šećera, jestivog glicerina i vode. Osnova će biti bele boje, a dodavanjem boje možete obojiti smesu u bilo koju drugu boju. 

Ako pravite figurice igrača, osnova će vam biti biskvit učvršćen na čačkalici i štapiću. Za sve ostale motive možete koristiti modle u željenom obliku i prekriti fondan masom. Kada želite igraču da dodate neki detalj, jednostavno premažite stranu fondana koju želite da zalepite vodom i objavijte oko biskvita. Za iscrtavanje detalja kao što su oči, usne i osmeh ili slova možete koristiti jestive olovke. Sve se krije u vašoj kreativnosti i spretnosti!

Obradujte dragu osobu!Ovakva torta će zasigurno obradovati dragu osobu, koja će ceniti vaš trud. Ne zaboravite da finalni rezultat i izgled torte podelite sa nama na Menaž Instagram profilu!