Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Torta Španski vetar
Sastojci:
Kore
- 6 belanaca
- 250g šećera
- 2 kašike limunovog soka
- 5 kašika mlevenog Štark Petit Beurre
- 2 kašike brašna
- Prstohvat soli
Fil
- 10 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 kesica vanilinog šećera
- 600ml mleka
- 250g margarina
- 250 mlevenih oraha
Glazura
- 1 kesica šlag krema
- 100ml mleka
- Mleveni Štark Petit Beurre keks
Priprema:
1. Kore: Zagrejte rernu na 150°C. Belanca i prstohvat soli ulupajte ili mikserom umutite u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer sve vreme muteći mikserom dok se šećer ne sjedini sa smesom. Dodajte postepeno mleveni Štark Petit Beurre keks, dve kašike brašna i dve kašike limunovog soka i kratko mutite. Smesu izlijte u pleh po izboru obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni. Debljina kore bi trebalo da bude 3-4 cm.
Nakon 20 minuta smanjite temperaturu pečenja na 120°C, a nakon još 30 minuta na 100°C i “sušite” koru još sat vremena. Nakon toga, ostavite koru u isključenoj rerni da se dobro ohladi. Trebalo bi da dobijete koru sunđeraste teksture.
2. Fil: Polovinu količine mleka stavite na šporet da se zagreva na niskoj temperaturi. Žumanca penasto umutite sa šećerom, dodajte brašno i 300ml mleka, zatim dodajte u mleko na šporetu i mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se hladi.
Margarin penasto umutite žicom, nikako mikserom i postepeno ga dodajte u fil. Na kraju podelite fil u dve posude i u jedan dodajte mleveni orah i dobro umutite.
3. Redosled filovanja: Koru premažite filom sa mlevenim orasima, zatim premažite običnim filom i ostavite sa strane da se stegne i ohladi, tek onda pripremite glazuru.
4. Glazura: Šlag krem umutite sa mlekom prema uputstvu sa kesice i premažite preko cele torte. Kao dekoraciju pospite mleveni Štark Petit Beurre keks po ivicama i površini torte.