Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Starinski recept za Boem tortu
Sastojci:
Kore
- 12 belanaca
- 250g šećera
- 300g mlevenih lešnika (Pečenih)
- 15g kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo (Opciono)
Čokoladni fil
- 6 žumaca
- 150g šećera
- 250g margarina
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Žuti fil
- 6 žumanca
- 150g šećera
- 500ml mleka
- 4 kašike brašna
- 150g margarina
- 2 kesice vanilinog šećera
Čokoladna glazura
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 150ml slatke pavlake
Priprema:
1. Kore: Belanca i šećer umutite penasto, dodajte mlevene lešnike, brašno, prašak za pecivo i kakao prah. Sve sastojke dobro sjedinite, sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta na 180°C.
2. Čokoladni fil: Umutite žumanca sa šećerom i kuvajte nekoliko minuta na pari (posudu sa žumacima stavite preko posude u kojoj vri voda). Dodajte Menaž čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sklonite sa šporeta i ostavite sa strane da se hladi. U ohlađeni fil dodajte penasto umućeni margarin i sjedinite mikserom.
3. Žuti fil: Žumanca penasto umutite, dodajte brašno i 250ml mleka sve vreme muteći.
U odvojenu posudu sipajte ostatak mleka, dodajte šećer i vanilin šećer i stavite da prokuva na tihoj vatri. Nakon što provri, umešajte smesu od žumanaca i kuvajte na tihoj vatri dok se fil ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi, a zatim dodajte penasto umućeni margarin.
4. Redosled filovanja: Kore isecite na dva ili tri dela. Prvu koru premažite trećinom čokoladnog fila, zatim i polovinom žutog fila. Dodajte drugu koru, premažite drugom trećinom čokoladnog fila i polovinom žutog fila. Na kraju dodajte treću koru i premažite je ostatkom čokoladnog fila. Odložite Boem tortu u frižider da se ohladi i stegne na nekoliko sati, a zatim dovršite glazuru.
5. Glazura: Slatku pavlaku kratko zagrejte na šporetu, skinite sa šporeta i dodajte Menaž čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.