Žerbo torta na starinski način

Sastojci:

Kora

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 100g seckanih oraha
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Preliv

  • 350g šećera

Čokoladni krem

Fil

  • 10 žumanaca
  • 8 kašika šećera
  • 125g margarina
  • 150g Menaž čokolade
  • 100g prah šećera

Dekoracija

  • Slatka pavlaka
  • Menaž čokolada
  • Seckani orasi

Priprema:

1. Kora: Belanca umutite penasto u čvrst sneg i postepeno dodajte šećer sve vreme muteći. Dodajte malo limunovog soka i ekstrakt od vanile tokom mešanja, a na kraju dodajte mlevene orahe pomešane sa brašnom i promešajte špatulom. Ako želite da kore budu hrskavije, dodajte u smesu i usitnjene orahe i ponovo promešajte špatulom. Smesu za kore izlijte u četvrtasti pleh po izboru, prethodno ga obložite pek papirom i pecite oko 15 minuta na 200°C dok kora blago ne porumeni, ali ostane mekana i svetla. Kada se kora ispeče, ostavite sa strane da se ohladi, a zatim isecite na tri jednaka dela kako biste dobili tri manje kore.

2. Dok se kora peče i hladi, pripremite preliv od šećera tako što ćete ga istopiti u svetlu karamelu i brzim potezima u tankom sloju premazati svaki deo kore. Ostavite da se ohladi, dok sa druge strane istopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa margarinom i ponovo premažite preko karamelizovanog šećera. Ostavite kore premazane šećerom i čokoladom dok se dobro ohladi pre nego što premažete filom.

3. Fil: Žumanca i šećer umutite žicom i kuvajte na pari dok se krem ne zgusne. Dodajte Menaž čokoladu, promešajte dok se potpuno ne otopi, a onda sklonite sa šporeta. Ostavite da se prohladi i u smesu dodajte umućeni margarin. Žumanca i šećer umutite žicom i kuvajte na pari dok se krem ne zgusne. Dodajte Menaž čokoladu, promešajte dok se potpuno ne otopi, a onda sklonite sa šporeta. Ostavite da se prohladi i u smesu dodajte umućeni margarin i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Ostavite fil da se kratko prohladi.

4. Torta: Kada se čokoladni premaz stegne, prvu koru premažite filom, dodajte drugu koru i ponovite postupak, kao i za treću koru. Nakon što utrošite sav materijal, možete pripremiti dekoraciju za Žerbo tortu – umutite slatku pavlaku penasto i premažite preko cele torte, a kao ukras pospite sitnije seckane orahe malo otopljene Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića.

Slični recepti

Politika privatnosti

Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.