London torta za posebne prilike

Sastojci:

Kore sa mlevenim bademima

  • 6 belanaca
  • 200g šećera
  • 125g prženih mlevenih badema
  • 1 kašika brašna

Kore sa mlevenim lešnicima

Fil sa orasima

  • 200g mlevenih oraha
  • 7 kašika mleka
  • 100g šećera
  • 50g margarina

Fil sa lešnicima i Menaž čokoladom

  • 12 žumanca
  • 150g šećera
  • 200g margarina
  • 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 100g mlevenog lešnika

Dekoracija

  • Šlag krem

Priprema:

1. Kore sa mlevenim bademima: Od navedene smese se peku dve kore. Zagrejte rernu na 180°C. Tri belanca umutite u čvrst sneg postepeno dodajući šećer. Dodajte 50g mlevenog badema i kašiku brašna. Sjedinite mikserom, izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 160°C oko 30 minuta. Ponovite sa još jednom korom. 

2. Kore sa mlevenim lešnicima: Od navedene smese se takođe peku dve kore. Ponovo podesite rernu da se greje na 180°C. Umutite tri belanca u čvrst sneg, dodajte šećer, kašiku brašna, 50g mlevenih lešnika i 25g usitnjene Menaž čokolade. Pecite na 160°C oko 30 minuta. Ponovite za još jednu koru. Umesto Menaž čokolade možete da koristite Menaž crne čoko dugmiće.

3. Fil sa orasima: U manju šerpu sipajte mlevene orahe i prelijte sa mlekom, dodajte šećer i pustite da se zagreje i kratko prokuva na nižoj temperaturi. Nakon što se zgusne, sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, dodajte margarin i umutite smesu mikserom.

4. Fil sa lešnicima i Menaž čokoladom: Umutite žumanca sa šećerom penasto, prebacite na šporet i kuvajte u posudi na pari sve vreme mešajući dok ne dobijete gustu smesu najmanje 10 minuta. Nakon što se smesa zgusne, sklonite sa šporeta i ostavite da se fil ohladi. Nakon toga, dodajte margarin i smesu umutite mikserom, zatim podelite fil u dve odvojene posude tako da u jednoj posudi bude više fila, a u drugoj manje. U veći deo dodajte istopljenu Menaž čokoladu i umutite mikserom, a u manji deo fila dodaje mleveni prženi lešnik. Veći deo fila sa čokoladom zatim ponovo podelite na dva jednaka dela.
5. Slaganje torte: Slažite tortu prema sledećem redosledu. Na poslužavnik stavite koru sa bademima, premažite filom sa mlevenim orasima i preklopite korom sa lešnicima. Koru sa lešnicima premažite polovinom čokoladnog fila i preklopite korom sa bademima. Koru sa bademima premažite filom sa lešnicima i preklopite korom sa lešnicima. Ovu poslednju koru premažite drugim delom čokoladnog fila i ostavite u frižider da se stegne pre nego što dekorišete šlag kremom i poslužite London tortu.

Slični recepti