Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Kako napraviti i ukrasiti novogodišnje medenjake?
Sastojci:
Keksići
- 250g mekog brašna, tip 400
- 1 jaje
- 125g margarina
- 100g šećera
- 4 kašike meda
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- Prstohvat soli
Glazura
- 1 belance
- 250g prah šećera
- 1 kašika limunovog soka
Čokolada glazura (opciono)
- Menaž čokolada
- Menaž crni i beli čoko dugmići
Priprema:
1. Testo za novogodišnje medenjake pripremite od brašna, praška za pecivo, šećera, vanilinog. šećera, cimeta i prstohvata soli. Promešajte varjačom, dodajte med, margarin isečen na kockice i jaje, sjedinite, zatim testo mesite rukama dok ne dobijete glatku smesu. Umotajte u prijanjajuću foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
2. Brašnom pospite sto ili poslogu na kojoj ćete oklagijom razvući testo i modlicama po želji vaditi novogodišnje medenjake. Poređajte kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C između 10 i 15 minuta ili dok rubovi testa ne porumene, a sami kolači ostanu svetli. Nakon što se medenjaci ispeku, ostavite da ih da se dobro ohlade pre ukrašavanja.
3. Glazura: Belance umutite u ćvrst sneg postepeno dodajući prah šećera i kašiku limunovog soka. Smesu možete podeliti u nekoliko posuda i dodati prehrambene boje po želji. Glazuru plebiscite u poslastičarke kese ili kese za zamrzivač, isecite vrh i ukrasite novogodišnje medenjake po želji. Ostavite ih da se stegnu i osuše pre nego što ih poslužite.
4. Ukoliko želite čokoladnu glazuru, dovoljno je da otopite Menaž čokoladu ili Menaž crne i bele čoko dugmiće sa malo mleka ili ulja, izlijete u kesu i ukrasite medenjake.
Savet: Polako istiskajte glazuru po keksićima, često će biti dovoljno malo smese koju možete razvući čačkalicom. Ukoliko želite da glazurom ukrasite ceo medenjak, počnite od ivica keksa.