Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Torta nad tortama – Najpopularnija kremasta torta
Sastojci:
Kore (Mera za tri kore)
- 15 belanaca
- 24 kašike prah šećera
- 15 kašika mlevenih oraha
- 6 kašika brašna
Krem fil
- 1l mleka
- 15 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 9 kašika brašna
- 200g prah šećer
- 250g margarin
- 150g mlevenih oraha
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Dekoracija
- Šlag
- Mleko ili kisela voda
- Menaž crni ili beli čoko dugmići
Priprema:
1. Način pripreme za jednu koru: Zagrejte rernu na 200°C. Pet belanaca sa 8 kašika šećera umutite mikserom u čvrst sneg. Tri kašike brašna pomešajte u odvojenoj posudi sa 5 kašika mlevenih oraha, a zatim postepeno dodajte u čvrsto umućena belanca i sjedinite varjačom. Možete dodati i malo praška za pecivo ukoliko želite. Smesu za koru izlijte u četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180°C oko 20 minuta dok ne dobije boju. Postupak ponovite za još dve kore.
2. Krem fil: Ostavite kore sa strane, pokrivene, da se ohlade dok pripremate kremasti fil. Pomešajte 200ml mleka sa 7 žumanaca, šećerom i brašnom i umutite miskerom. Ostatak mleka stavite da se zagreva na nižoj temperaturi, a kada se zagreje, dodajte umućenu smesu i mešajte dok se sve ne zgusne. Sklonite sa šporeta i podelite fil u dve posude.
3. U jednu posudu dodajte Menaž čokoladu i mešajte varjačom dok se čokolada ne istopi. U drugu posudu dodajte mlevene orahe i mešajte dok se ne sjedine sa filom. Sačekajte sa daljom pripremom dok se oba fila ne ohlade. Margarin penasto umutite sa prah šećerom, pa polovinu dodajte u fil sa Menaž čokoladom, a drugu polovinu u fil sa mlevenim orasima, možete umutiti mikserom da se svi sastojci potpuno sjedine.
4. Dekoracija: Šlag umutite prema uputstvu sa pakovanja sa mlekom ili kiselom vodom.
5. Filovanje torte: Tortu nad tortama možete filovati prema svom ukusu i tako kombinovati filove. Na tacnu po izboru stavite prvu koru, poprskajte je sa malo mleka i premažite slojem fila sa Menaž čokoladom, zatim slojem fila sa mlevenim orasima. Dodajte drugu koru i ponovite postupak. Na kraju, poklopite trećom korom. Ostavite tortu i šlag u frižider da se stegnu pre konačnog dekorisanja. Premažite poslednju koru šlagom i pospite Menaž crnim i velim čoko dugmića za još bogatiji ukus.