Greta Garbo torta sa 3 fenomenalna fila

Sastojci:

Kore (Mera za tri ili četiri kore)

  • 12 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 300g mlevenih oraha
  • 4 kašike oštrog brašna

Premaz I

  • 120g šećera
  • 50g margarina

Premaz II

Fil

  • 12 žumanaca
  • 250g margarina
  • 100ml mleka
  • 8 kašika šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera ili prah šećera

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 200°C.

2. Kore: Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg, postepeno dodajte kašiku po kašiku brašna i mlevenih oraha, pa promešajte varjačom, špatulom ili kašikom. Od dobijene smese ispecite tri veće ili četiri manje kore u plehu obavijenom papirom za pečenje. Pecite na 180°C između 20 i 25 minuta. Kada se kore ispeku, ostavite ih da se dobro ohlade.

3. Premaz I: Kristal šećer ostavite da se istopi na šporetu na niskoj temperaturi dok ne poprimi zlatnu boju, zatim dodajte margarin i kratko mešajte dok ne dobijete tečnu karamelu. Ohlađene kore odmah premažite premazom u tankom sloju i ostavite da se stegne. Ovaj potez bi trebalo uraditi brzo, jer se karamela zaista brzo stegne. Ne morate utrošiti svu smesu, bolje je da sloj bude tanak kako bi se torta lako sekla.

4. Premaz II: Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće otopite sa margarinom na nižoj temperaturi i odmah premažite kore preko prvog premaza i ostavite da se stegne, dok pripremate fil.

5. Fil: Žumanca umutite sa šećerom i mlekom i kuvajte na pari dok ne dobijete gustu smesu. Skinite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Nakon toga, dodajte umućeni margarin i vanilin šećer ili prah šećer i dobro izmešajte mikserom. 

6. Stavite prvu koru na tacnu po želji tako da karamel i čokoladni premaz budu okrenuti ka gore. Premažite debljim slojem fila, a zatim postupak ponovite sa ostalim korama. Filom premažite i ivicu torte, a za dekoraciju dodajte rendanu Menaž čokoladu. Ostavite Greta Garbo tortu da se ohladi pre služenja!

Slični recepti