Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Novogodišnji kuglof sa glazurom od čokolade
Sastojci:
- 150g brašna
- 150g margarina
- 6 jaja
- 100g šećera
- 80g prah šećera
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 1 kesica praška za pecivo
- Kora 1 limuna
- 1 kesica praška za pecivo
- 150g celih oraha
- 50g mlevenih oraha
- 1 kašičica kakao praha
- Prstohvat soli
Glazura
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 50g margarina ili 5 kašika mleka
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C.
2. Margarin rastopite na niskoj temperaturi, sklonite sa ringle, dodajte Menaž čokoladu izlomljenu na komadiće i mešajte dok se ne rastopi. Umesto Menaž čokolade možete koristiti Menaž crne čoko dugmiće.
3. Odvojite belanca od žumanaca i umutite ih u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer sve vreme muteći dok se šećer ne rastopi mešanjem. U odvojenoj posudi umutite žumanca i prah šećer dok ne dobijete penastu smesu, dodajte zatim vanilin šećer, rendanu koricu limuna i rastopljenu Menaž čokoladu sa margarinom iz prvog koraka. Promešajte, pa dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao prah, mlevene orahe i prstohvat soli. Dobro promešajte špatulom.
4. Dodajte belanca u smesu sa žumancima i cele orahe, dobro promešajte špatulom ili varjačom.
5. Smesu za kuglof izlijte u kalup za kuglof podmazan i posut brašnom. Ravnomerno rasporedite smesu i pecite na 170°C oko 50 minuta uz proveru. Nakon što je gotovo, ostavite kuglof da se ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite.
6. Čokoladnu glazuru napravite tako što ćete rastopiti Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa malo mleka ili margarinom, a zatim premazati ili preliti preko novogodišnjeg kuglofa. Ostavite da se stegne pre služenja!