Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Jagoda-čokolada cupcake
Sastojci:
Testo za kapkejkove
- 250g brašna
- 100ml mleka
- 70ml ulja
- 1 jaje
- 120g šećera
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 200g jagoda (svežih ili zamrznutih)
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika kakao praha
- Prstohvat soli
Glazura i dekoracija
- Slatka pavlaka
- Menaž crni i Menaž beli čoko dugmići
- Crvena boja za kolače
- Ukrasi po želji u obliku srca
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite kalup za mafine koji ćete obložiti papirnim korpicama.
2. Ulje, mleko, jaje, šećer i vanilin šećer umutite penasto mikserom. U manjoj posudi na pari rastopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i ostavite sa strane da se kratko ohladi, zatim dodajte smesi sa šećerom i jajetom i umutite mikserom.
3. U odvojenoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, kakao prah i prstohvat soli koju ćete zatim postepeno dodavati u mešavinu sa čokoladom. Kratko umutite mikserom na najnižoj brzini da se svi sastojci sjedine. Jagode operite i isecite na manje komade ukoliko se odlučite za sveže jagode ili odmrznite i dobro ocedite ako koristite zamrznute.
4. Običnom kašikom ili kašikom za sladoled sipajte testo u kalupe za mafine i po želji dodajte jagode u svaki kapkejk. Pecite kolače oko 25 minuta u zagrejanoj rerni. Nakon što se ispeku, ostavite ih da se ohlade u kalupu 10 minuta, a zatim ih pažljivo možete izvaditi iz kalupa, ali ih ostavite u papiru.
5. Kada su glazura i dekoracija u pitanju, možete istopiti Menaž crne ili Menaž bele čoko dugmiće na pari i preliti preko kapkejkova. Dodatno, možete čvrto umutiti slatku pavlaku i dodati nekoliko kapi prehrambene crvene boje i ukrasiti svaki mafin poslastičarskim špricem ili poslastičarskom kesom. Pre posluženja ostavite kolače da odmore i da se glazura stegne.