Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Uskršnja Bananica torta
Sastojci:
- 1l mleka
- 800g šlag pene
- 300g Štark Avala ili Štark Petit Beurre mlevenog keksa
- 16 Bananica
- 200g čokoladnog krema po izboru
- 2 kesice želatina
Priprema:
1. Za Uskršnju Bananica tortu će vam biti potreban četvrtasti pleh dimenzija 22cm x 22cm ili pleh okruglog oblika dimenzija 26cm.
2. Umutite najpre šlag penu sa 500ml hladnog mleka prema uputstvu sa kesice. Postepeno dodajte ostatak mleka, dok se sastojci ne sjedine i ne dobijete čvrst šlag.
3. U odvojenoj posudi prelijte dve kesice želatina sa 8 kašika hladne vode i ostavite da smesa nabubri oko 10 minuta. Otopite želatin na šporetu na srednjoj temperaturi i lagano dodajte u šlag penu, zatim želatin kratko mikserom umešajte u šlag penu.
4. Dobijenu smesu podelite na tri jednaka dela.
5. U prvi deo smese sipajte mleveni Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa, umutite mikserom i spijate u kalup kao prvi fil i ravnomerno rasporedite po dnu. U drugi deo smese sipajte iseckane Bananice, lepo promešajte špatulom ili varjačom i premažite kao drugi fil. U treći deo smese dodajte čokoladni krem po izboru, umutite mikserom i sipajte u kalup kao poslednji red fila.
6. Ostavite tortu da se stegne preko noći u frižideru kako bi želatin najbolje reagovao.