Torta od crne čokolade

Sastojci:

Kora

  • 200g brašna
  • 150g šećera
  • 50g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 100ml ulja
  • 170g putera
  • 250ml skuvane instant kafe
  • 1 kašičica arome vanile
  • 100g Menaž crnih dropsa (i dve kašike mleka)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 20g instant kafe
  • Prstohvat soli

Čokoladni fil

  • 3 pakovanja Menaž crnih dropsa
  • 350ml slatke pavlake
  • 130g putera
  • Kašika ruma

Priprema:

1. Čokoladni fil: Slatku pavlaku i puter stavite na šporet na nižu temperaturu da se zagreju i ostavite kratko da se zagreju i proključaju. Nakon toga, skinite sa šporeta, prelijte preko Menaž crnih dropsa ili Menaž crnih čoko dugmića, sačekajte 1-2 minuta i dobro promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Ostavite je na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim premestite u frižider.

2. Kora: Rernu zagrejte na 180°C. Biće vam potreban okrugli kalup, najbolje prečnika 24cm. Podmažite ga i pospite sa malo brašna.

3. U posudu za mešanje sipajte obe vrste šećera, brašno, prašak za pecivo, instant kafu, sodu bikarbonu, prstohvat soli i promešajte. Dodajte kašićicu arome vanile i još jednom promešajte. Postepeno dodajte jaja, puter, kafu, instant kafu i ulje i dobro umešajte mikserom dok ne dobijete homogenu smesu. Na kraju, umešajte varjačom ili špatulom Menaž crne dropse prethodno rastopljene sa nekoliko kašika mleka.

4. Testo za tortu izlijte u pripremljeni kalup i pecite oko 45 minuta. Proverite čačkalicom ili nožem da li je kora pečena i ostavite je da odstoji u rerni još 15 minuta nakon što je isključite. Nakon što izvadite kalup iz rerne, ostavite da se kora hladi još 30 minuta. Pažljivo izvadite koru iz kalupa i pstavite je da se hladi još sat vremena. 

5. Koru za tortu laganim pokretima isecite po horizontalnoj dužini, ali pažljivo, jer je testo izuzetno mekano. Prvu koru stavite na postolje ili tacnu po izboru i premažite slojem čokoladnog fila. Prekrijte drugom korom i premažite još jednim slojem čokoladnog krema preko i oko ivica. 

6. Ostavite tortu u frižideru najmanje dva sata pre služenja. 

Slični recepti