Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Kolač sa jagodama
Sastojci:
- 400g svežih opranih jagoda
Kora
- 150g Menaž čokolade ili Menaž čoko dugmića
- 180g putera
- 150g šećera
- 4 jaja
- 30g kakao praha
- 150g brašna
- Kašičica vanila ekstrakta
- Prstohvat soli
Puding
- 150g kakao praha
- 120g gustina
- 150g šećera
- Prstohvat soli
- 1l mleka
- 125g Menaž čoko dugmića
- 100ml neutralne pavlake
Priprema:
1. Menaž čokoladu iseckajte na kockice i dodajte u posudu sa puterom isečenim na kocke i rastopite kratko u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu na nižoj temperaturi.
2. U odvojenu, veću, posudu stavite jaja, dodajte šećer, ekstrakt vanile i prstohvat soli. Mutite mikserom nekoliko minuta dok ne dobijete penastu smesu.
3. Istopljenu čokoladu i margarin promešajte žicom za mešanje tako da se sasvim sjedine i dodajte u smesu sa jajima i mutite mikserom dok se sve ne sjedini.
4. Preko posude stavite sito, dodajte brašno i kakao prah da se proseju. Zatim sve sastojke promešajte špatulom dok ne dobijete kompaktnu smesu. Smesu sipajte u pleh premazan uljem, ravnomerno rasporedite i pecite na 180°C oko 30 minuta. Kada se ispeče, ostavite sa strane u plehu da se ohladi.
5. Jagode operite, isecite i rasporedite po pečenom kolaču.
6. U dublju posudu preko sita/cediljke dodajte kakao prah, so i gustin. Promešajte, pa dodajte šećer i mleko. Promešajte žicom za mešanje i prebacite posudu na šporet na nižu temperaturu da se zagreje i zfusne. Mešajte puding sve vreme. Dodajte Menaž crne čoko dugmiće i neutralnu pavlaku, pa mešajte dok se ne rastope. Sklonite puding sa špreta, prespite u drugu posudu, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se ohladi.
7. Prelijte ohlađeni puding preko kolača sa jagodama i ostavite u frižideru da se stegne najmanje tri sata pre služenja.