Čoko-lešnik torta

Sastojci:

Kore

  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 4 kašike mlevenih lešnika

Sastojci za fil

  • 12 žumanaca
  • 1l mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 200g šećera
  • 200g mlečne čokolade
  • 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 200g sitno seckanih ili krupnije mlevenih
    lešnika
  • 1 margarin

Ganaš

  • 200ml slatke pavlake
  • 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića

Priprema:

  1. Za koru je potrebno prvo umutiti belanca. Kada se dobije gust sneg, postepeno dodajte šećer. Odložite mikser, pa špatulom lagano umešajte brašno i lešnik. Svaku koru pecite na 200°C oko 10-12 minuta. Postušak ponovite i ispecite tri ovakve kore. Prečnik kalupa je 24cm.
  2. Za fil je potrebno 700ml mleka i šećer staviti da prokuva. U preostalih 300ml mleka dodajte puding i žumanca. Umutite mikserom da se lepo sjedini i kada mleko prokuva, sve sjedinite na laganoj temperaturi i tako skuvajte fil. Sklonite sa ringle i u vruć fil dodajte čokoladu, mlečnu i Menaž. Mešajte dok se čokolada ne istopi, zatim ostavite fil da se potpuno ohladi.
  3. Umutite margarin sobne temperature i postepeno dodajte ohlađeni fil. Kada se sve lepo sjedini, odvojite nekoliko kašika fila za premazivanje torte sa strane i u fil dodajte lešnike.
  4. Za ganaš je potrebno slatku pavlaku zagrejati do vrenja, nikako da provri i zatim je prelijte preko izlomljene Menaž čokolade. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i zatim stavite u frižider.
  5. Fil podelite na tri dela i filujte tortu. Premažite je odvojenim filom u kom nema lešnika. Ganaš kratko promešajte i dekorišite tortu po želji. Ganaš možete umutiti mikserom i dekorisati tako što ćete praviti ruže pomoću poslastičarske kese ili šprica.

Slični recepti

Politika privatnosti

Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.