Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Saher torta
Sastojci:
- 7 jaja
- 150g putera
- 125g prah šećera
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 1 kesica vanilinog šećera
- 125g šećera
- Prstohvat soli
- 150g brašna
- 200g džema od kajsija
Glazura
- 200g Menaž čokolade
- 4 kašike ulja
Priprema:
1. Rastopiti Menaž čokoladu na pari. U odvojenoj posudi, pomešajte omekšan puter, prah šećer i vanilin šećer. Mešajte dok se ne stvori kremasta masa.
2. Masi dodajte jedno, po jedno, žumance, uz stalno mešanje, dok se masa ne izjednači. Zagrejte rernu na 180°C stepeni. Tepsiju okruglu obložite papirom za pečenje.
3. U posednom sudu, belancima dodajte prstohvat soli i šećer i mutite mikserom, dok se ne napravi čvrst sneg. U masu čokolade i žumanaca, dodajte naizmenično kašiku po kašiku belanaca i brašna, uz blago mešanje. Dobijenu masu izlijte u sud za pečenje. Pecite oko 1 sat.
Kad je kora za tortu gotova, izvadite je da se ohladi.
4. Ohlađenu koru za tortu, rasecite uzdužno Donju koru premažite džemom od kajsije. Preko namaza, stavite gornju koru. Gornju koru, takođe, premažite džemom od kajsije, kao i spoljnu ivicu. Čim se čokolada sa dodatkom ulja istopi, odmah sipajte glazuru preko torte i brzim potezima premažite celu tortu.
5. Ostavite da se glazura osuši na sobnoj temperaturi. Ukrasiti ružama i listićima kokosa ili badema.