Čokoladna štrudla sa suvim grožđem

Autor:
Svetlana Savić Jeremić

Kategorije:

Sastojci:

  • 800g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 100ml mleka
  • 200ml jogurta
  • 20g margarina
  • 2 jaja
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • Kora od jednog limuna
  • 100g suvog grožđa
  • 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića

Priprema:

1. Uključite rernu da se greje na 180°C i pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje.

2. Kockicu kvasca rastopite u mleku, nakon toga dodajte šećer, vanilin šećer, rendanu koru limuna, jogurt, otopljeni margarin i jaja. Umutite dobro žicom. Postepeno dodajte brašno i umesite rukama srednje tvrdo testo i ostavite ga sastrane da naraste. 

3. Namažite testo uljem, pokrijte ga providom folijom i krpom. Ostavite ovako pokriveno testo da odstoji 30 minuta da se udvostruči. 

4. Nakon toga, stavite testo na radnu površinu, premesite ga i podelite ga na dva dela. U jedan deo testa dodajte otopljenu čokoladu i dobro umešajte. Druga polovina neka ostane bela.

5. Oklagijom na radnoj površini razvijte belo testo koliko god je moguće. Isto uradite i sa braon testom i stavite ga preko belog testa. Krajeve lepo spojite, a preko braon testa pospite suvo grožđe pritiskajući ga da uđe u koru. Sada zajedno obe kore uvijte u rolat.

6. Štrudlu premesetite u pleh i ostavite da naraste oko 10 minuta. Premažite je vodom i pecite oko 40 minuta. Nakon što se ispeče, ostvite štrudlu da se prohladi, pa je isecite pre služenja.

Slični recepti