Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladna Menaž torta
Sastojci:
Kore
- 6 jaja
- 200g šećera
- 20g kakao praha
- 12 kašika vruće vode
- 200g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Fil
- 10 jaja
- 2x200g šećera
- 300g Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
- 400g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 2 margarina
- 250g šlaga
Dekoracija
- 1 margarin
- 250g prah šećera
- 300g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Priprema:
1. Kora: Umutite prvo belanca u čvrst sneg sa 200g šećera, dodajte žumanca, mutite pa dodajte 12 kašika vruće vode, sjedinite sve i dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakao prahom. Izlijte smesu za kore u podmazan pleh i pecite oko 30 minuta na 180°. Nakon što se ohladi u plehu, izvadite iz pleha i isecite je na 4 tanje kore.
2. Fil: Odvojite žumanca od belanaca i umutite sa 200g šećera, kuvajte na pari oko 10 minuta pa na kraju dodajte Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće, kuvajte još malo dok se ne sjedini. Belanca umutite sa drugih 200g šećera u čvrst sneg, pa dodajte Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa. Ohlađena žumanca umutite sa margarinom i sjedinite sa belancima.
3. Zatim pripremite šlag prema uputstvu sa kesice sa mlekom ili kiselom vodom.
3. Filovanje torte: Kora, fil, šlag, pa tako dokle god imate kora.
4. Dekoracija: Umutite penasto margarin sa šećerom i u to dodajte otopljenu i prohlađenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće, sjedinite.
5. Tortu zagladite čokoladom smesom i od ostatka smese šarajte po želji. Prijatno!