Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Praline sa Menaž čokoladom
Sastojci:
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 150ml pavlake za kuvanje
- 70g šećera
- 15g maslaca
- 40g neslanog kikirikija
- Prstohvat soli
Još:
- Klup za praline
Priprema:
1. Skuvajte karamelu. U dublju šerpicu staviti 70g šećera i sačejate da se rastopi na tihoj vatri. Nemojte mešati šećer, pazite da ne zagori. Sklonite sa šporeta, pa dodajte 10g maslaca i promešajte. Vratite na vatru i dodajte 70ml zagrejane pavlake za kuvanje. Nemojte dodavati hladnu pavlaku, jer ce vas u kontaktu sa vrelim šećerom isprskati. Dodajte prstohvat soli i kuvajte oko 5 do 6 minuta, a možete i duže ako volite gušću karamelu. Gotovu karamelu sipajte u keramičku posudu da se brže ohladi.
2. Skuvati ganaž. Preostale sastojke – 80ml pavlake za kuvanje, 60g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića i 5g maslaca zagrejte na šporetu do ključanja. Skinite sa vatre i sipajte u drugu keramičku posudu da bi se brže ohladila.
3. Kalup za praline premažite otopljenom Menaž čokoladom ili Menaž crnim čoko dugmićima i stavite nekoliko minuta u frižider da se stegne. Ponovite postupak, ako prvi put niste dobro prekrili ivice.
4. Kada se Menaž čokolada stegne, sipajte ohlađenu karamelu. U kesi izmrvite kikiriki i stavite ga preko karamele. Na kraju stavite ohlađen ganaž i prelijte Menaž čokoladom. Stavite u frizider da se ohladi. Nakon toga ih možete izvaditi iz kalupa i jesti, a možete ih ostaviti duže u frižideru, ukoliko želite da punjenje bude tvrđe.
5. Umesto Menaž čokolade možete da korisitite i Menaž crne čoko dugmiće.