Panama rolat

Autor:
Jovanka Barošević

Kategorije:

Sastojci:

Kora

  • 3 jaja
  • 3 belanca
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • Prstohvat soli

Fil

  • 200ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 3 žumanca
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 180g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
  • 100g margarina

Glazura

Priprema:

1. Kora: Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca umutite sa šećerom, zatim dodajte brašno pomešano sa kakao prahom i praškom za pecivo i sve sjedinite. U belanca dodajte prstohvat soli, pa ih umutite mikserom u čvrst sneg. Sneg od belanaca dodajte u prethodnu smesu, pa sve lagano sjedinite varjačom. Smesu izlijte u obložen pleh i pecite 20 minuta na 180°C. Pečenu koru izručite na mokru krpu, pa pomoću krpe uvijte u rolat i ostavite tako da se ohladi.

2. Fil: Žumanca umutite sa brašnom, kakao prahom i 100ml mleka. Ostatak mleka stavite sa šećerom da provri. U provrelo mleko dodajte umućenu smesu i kuvajte na laganoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre pa u vruću smesu dodajte izlomljenu Menaž čokoladu i Mena crne čoko dugmiće i iseckan margarin, mešajte da se čokolada i margarin otope, a sastojci povežu, pa ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru odvijte i premažite ohlađenim filom, pa uvijte u rolat.

3. Glazura: Slatku pavlaku zagrejte na laganoj vatri do vrenja (ne sme da provri), sklonite sa vatre, pa joj dodajte izlomljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i mešajte da se čokolada otopi. Glazurom premažite ceo rolat.

Slični recepti