Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Kocke sa višnjama i Menaž čokoladom
Sastojci:
- 400g Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
- 300ml mleka
Za čokoladni fil
- 400 ml mleka
- 5 kašika šećera
- 1 puding od čokolade
- 150g margarina
Za fil od višanja
- 800g očišćenih višanja
- 4 kašike šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 2 pune kašike gustina
Za preliv
- 400ml slatke pavlake
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Priprema:
1. Čokoladni fil: U šerpu sipajte mleko, dodajte šećer i kuvajte dok ne proključa. Posebno umutite preostalo mleko sa pudingom od vanile, sipajte u ključalo mleko i nastavite sa kuvanjem neprestano mešajući dok se ne zgusne. U ohlađeni puding dodajte omekšali margarin i umutite mikserom.
2. Fil od višanja: Višnje iz tegle zajedno sa sokom sipajte u šerpu. Izdvojite malo soka i u njemu
razmutite gustin, te sadržaj vratite u šerpu. Dodajte šećer, vanilin šećer i kuvajte na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
3. Preliv: Sjedinite izlomljenu Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa slatkom pavlakom i ostavite da se zagreje na šporetu do tačke ključanja da bi se dobila ujednačena smesa.
4. Finalni postupak: Dno dubljeg pleha 22×35cm obložite mlekom natopljeni Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksom, pa premažite preko njega puding od čokolade. Preko čokoladnog fila složite red natopljenog keksa i prelijte toplim filom od višanja. Sačekajte da se stegne, opet rasporedite natopljeni keks i prelijte smesom od Menaž čokolade i pavlake. Ohlađeni kolač čuvajte u frižideru najmanje tri časa, a potom isecite na kocke željene veličine.