Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Žerbo rolat
Sastojci:
- 250g brašna
- 100g masti
- 50g šećera
- 1 kvasac
- 1 jaje
- 100ml mlake vode
- 1 kašičica šećera
Fil
- 150g mlevenih lešnika
- 150g šećera
- 1/2 tegle pekmeza od kajsije
Glazura
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 4 kašike ulja
Priprema:
1. Stavite kvasac da nadođe u mlakoj vodi i dodajte kašičicu šećera. Nadošli kvasac dodajte u brašno, dodajte mast, jaje, šećer i umesite testo. Ostavite testo oko 20 minuta da odmori.
2. Nakon što je odmorilo, podelite testo na tri dela. Svaki deo testa razvucite što tanje i premažite slojem pekmeza od kajsija.
3. U jednoj posudi izmešajte mlevene lešnike i šećer, pa pospite po testu preko pekmeza. Sva tri testa umotajte u rolat da se dobiju tri rolata. Stavite ih u tepsiju ili pleh po izboru preko papira za pečenje. Staviti u zagrejanu rernu na 180°C da se peče oko 30 minuta.
4. Istopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće sa uljem, pa prelijte preko rolata. Ostavite da se dobro ohladi i stegne i onda isecite na parčiće pre služenja.