Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Slatke kiflice sa makom prelivene čokoladnom glazurom
Sastojci:
Testo za kiflice
- 500g pšeničnog brašna
- 250ml mleka
- 70g margarina
- 75g šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 veće jaje
- Prstohvat soli
Nadev od maka
- 150ml mleka
- 250 mlevenog maka
- 100g šećera
- 50g maslava
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Preliv
- 200g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 3-4 kašike mleka ili ulja
Priprema:
1. Testo za kiflice: Zagrejte mleko i rastopite puter ili margarin u njemu. U odvojenoj posudi za mešanje pomešajte brašno sa suvim kvascem. Ostale sastojke dodajte zajedno sa toplim mlekom i margarinom, zatim ručno umesite testo tako da dobijete glatku smesu. Pokrijte testo i ostavite na toplom mestu da naraste.
2. Nadev od maka: Prokuvajte mleko, rastopte margarin ili puter u njemu, umešajte šećer i vanilin šećer. Na kraju umešajte i mak.
3. Pleh po izboru obložite papirom za pečenje i zagrejte rernu na 180°C.
4. Testo ponovo premesite na pobrašnjenoj površini i razvucite u pravougaonik. Preko testa ravnomerno rasporedite nadev od maka i čvrsto urolajte u jedan veliki rolat. Isecite rolat na 12 jednakih delova. Stavite kiflice na pleh i ostavite da odstoje još 10 minuta, pa ubacite u rernu. Pecite oko 20 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
5. Nakon što se kiflice ispeku, ostavite ih sa strane da ne malo ohlade, zatim pripremite glazuru. Menaž čokoladu ili Menaž crne dugmiće rastopite sa nekoliko kašika ulja ili mleka, sačekajte da se prohladi, zatim prelijte preko kiflica.