Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Hrskava čokoladna torta sa puterom
Sastojci:
Hrskava korica
- 200g Štark Avala ili Štark Petit Beurre keksa
- 100g putera
- Šaka usitnjenih lešnika
Fil
- 500g krem sira po izboru
- 500g maskarpone ili rikota sira
- 2 kesice vanilinog šećera
- 110g šećera
- 80g brašna
- Korica jedne pomoradnže
- 3 jaja
Toping od čokolade
- 250g lešnika
- 300g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 100ml mleka ili ulja
Priprema:
1. Počnite sa pripremom hrskave podloge za tortu. Štark Avala ili Štark Petit Beurre keks usitnite tako da dobijete finu teksturu. Puter otopite i umešajte u keks. Dodajte usitnjeni lešnik i utapkajte podlogu u podmazan okrugli kalup za pečenje. Stavite kalup u frižider da se korica stegne.
2. Ručnim mikserom sjedinite sve sastojke za fil i izlijte u pleh. Ravnomerno rasporedite i pecite u rerni zagrejanoj na 160°C oko 50 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupu pre nego što izvadite tortu iz njega.
3. U međuvremenu pripremite glazuru tako što ćete Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće rastopiti sa uljem ili mlekom, a zatim preliti preko torte. Nakon što glazura bude spremna, ostavite je sa strane da se kratko prohladi.
4. U prohlađenu čokoladnu glazuru dodajte cele lešnike i promešajte, zatim prelijte preko torte.
5. Ostavite tortu u frižideru da se stegne nekoliko sati pre služenja.