Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Ultimativna Čokoladna Torta
Sastojci:
Kore
- 5 većih jaja
- 160g brašna
- 180g šećera
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Čokoladni mus
- 800ml slatke pavlake
- 300g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
Sirup za kore
- 6 kašika ruma
- 2 kašike vode
Priprema:
1. Čokoladni mus: Najpre pripremite fil koji ćete ostaviti da se dobro ohladi.
Menaž čokoladu sitno iseckajte ili koristite Menaž crne čoko dugmiće i stavite u veću posudu za mešanje. U odvojenu posudu sipajte slatku pavlaku i ostavite na ringli da kratko provri. Sklonite sa vatre i prelijte preko Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića i mešajte dok se sasvim ne rastopi. Prekrijte folijom i ostavite da se dobro ohladi, najmanje tri sata.
2. Kore: Rernu zagrejte na 180°C ili 160°C ukoliko imate rernu sa ventilatorima. Pleh ili okrugli kalup prečnika oko 26cm obložite papirom za pečenje.
3. Jaja umutite penasto sa šećerom i prstohvatom soli mikserom na najvećoj brzini. Postepeno dodajte brašno pomešano sa kakao prahom i praškom za pecivo. Izlijte smesu za koru u kalup i pecite oko 35 minuta.
4. Nakon pečenja, postepeno odvojite koru od kalupa i ostavite da se tako ohladi na papiru za pečenje. Kada se kora ohladi, isecite je dve puta horizontalno kako biste dobili još dve kore.
5. Ohlađenu smesu za čokoladni mus umutite mikserom dok ne postane čvrsti mus svetlije boje i odvojite nekoliko kašika sa strane za kraj.
6. Filovanje torte: Na podlogu po želji stavite prvu koru, premažite je mešavinom ruma i vode i četvrtinom fila. Postupak ponovite sa još tri preostale kore. Preostali mus koji ste odvojili premažite kao završni sloj i ukrasti poslastičarskim špricem ukoliko vam ostane više čokoladnog musa.
7. Ostavite da odstoji u frižideru najmanje jedan sat pre služenja.