Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Posna Lenja Torta
Sastojci:
- 350g brašna
- 250g šećera
- 100ml ulja
- 350ml vode
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 100g pečenih lešnika
- 2 kašike soka od pomorandže
- Prstohvat soli
Čokoladna glazura
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 100ml vode
- 2 kašike kakao praha
- 50g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C, a papirom za pečenje obložite pravougaouni pleh.
2. U velikoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i lešnike koje ste prethodno samleli u blenderu ili usitnili oklagijom. U odvojenoj posudi pomešajte šećer, vanilin šećer, ulje, vodu i dve kašike soka od ceđene pomorandže.
3. Suve sastojke postepeno dodajte u činiju sa tečnim sastojcima neprekideno mešajući sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Testo oizlijte u pravougaoni kalup i pecite oko 35 minuta.
4. Nakon što se testo ispeče, izvadite iz rerne i ostavite sa strane da se ohladi pre nego što izvadite iz kalupa. Čokoladnu glazuru pripremite tek kada se kolač ohladi.
5. Čokoladna glazura: U dubljoj posudi za mešanje sipajte vodu, kakao prah, šećer i vanilin šećer, stavite na ringlu i na nižoj temperaturi kuvajte dok se svi sastojci ne otope i ne sjedine. U odvojenu posudu izlomite Menaž čokoladu ili sipajte Menaž crne čoko dugmiće. Prelivom sa ringle prelijte čokoladu i mešajte sve dok se ne rastopi.
6. Ostavite i glazuru da se kratko prohladi pre nego što prelijete tortu. Pre služenja ostavite da se sve dobro ohladi.