Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Božićni Brownies
Sastojci:
- Drveni štapići
- Ukrasne jestive zvezdice
Brownies
- 200g brašna
- 4 jaja
- 250g putera
- 200g smeđeg šećera
- 300g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 25g kakao praha
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat cimeta ili muskatnog oraha
- Prstohvat soli
Dekoracija
- 150g krem sira
- 1-2 kašike prah šećera
- Prehrambena zelena boja
Priprema:
1. Zajedno otopite Menaž čokoladu ili Menaž crne čoko dugmiće i puter na pari na nižoj temperaturi. Dodajte šećer i prstohvat soli i mešajte dok se sve ne sjedini. Skinite sa šporeta i ostavite smesu da se kratko prohladi. Jaja umutite penasto mikserom jedno za drugim u čokoladnu smesu.
2. Rernu zagrejte na 160°C ukoliko je sa ventilatorima ili 180°C ako ima samo gornju i donju rešetku. Kalup za kolače ili manju posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
3. U umućenu smesu postepeno dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, kakao prah, začine i još jednom kratko promešajte. Izlijte testo u kalup i pecite oko 20 minuta do 30 minuta. Nakon pečenja ostavite da se brownies dobro ohlade u plehu, zatim ih isecite na trouglasti oblik novogodišnje jelke i nastavite sa dekoracijom.
4. Krem sir pažljivo umutite miskerom na najnižoj brzini ili ručno sa prah šećerom i prehrambenom zelenom bojom i sipajte u poslastičarski špric ili u kesu za zamrzivač gde ćete iseći vrh. Svaki trougao stavite na drveni štapić, a zatim dekorišite zelenim filom po želji. Kako bi novogodišnji brownies bili još slađi, dodajte jestive ukrase kao što su kuglice ili zvezdice.