Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čoko torta
Sastojci:
Za čokoladnu tortu
- 250g putera
- 200g šećera
- 3 jaja srednje veličine
- 200g pavlake
- 200g pšeničnog brašna za torte i kolače
- 1 kesica vanilinog šećera
- 30g kakao praha
- 2 kašičica praška za pecivo
- 4 kašike mleka
- 100g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- Prstohvat soli
Za čokoladnu glazuru
- 150g Menaž čokolade ili Menaž crnih čoko dugmića
- 100ml slatke pavlake
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C (160°C ukoliko imate rernu sa ventilatorima). Okrugli kalup prečnika 20cm podmažite i ostavite sa strane.
2. Mikserom mešajte puter sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete kremastu teksturu. Postepeno umešajte i jaja. Dodajte pavlaku i kratko promešajte da se svi sastojci sjedine.
3. U odvojenoj posudi pomešajte brašno uz prstohvat soli, kakao prah, prašak za pecivo i dodajte u već umešanu smesu sa puterom i pavlakom. Dodajte mleko i dobro promešajte. Menaž čokoladu usitnite i umešajte u testo za čoko tortu. Možete koristiti i Menaž crne čoko dugmiće.
4. Sipajte smesu u podmazan kalup i pecite oko 45 minuta uz proveru. Nakon što se ispeče, ostavite da se potpuno ohladi u kalupu, pa tek kasnije izvadite i stavite na tanjir ili postolje po želji.
5. Za ukusnu čokoladnu glazuru usitnite Menaž čokoladu ili koristite Menaž čoko dugmiće. Slatku pavlaku zagrejte kratko, zatim je prelijte preko čokolade i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Prelijte glazurom celu tortu i ostavite da se kratko stegne pre serviranja.