Torta od kikirikija i karamele sa čokoladom

Sastojci:

Kora

  • 8 jaja
  • 220g šećera
  • 250g brašna
  • 80g maslaca ili putera
  • 30g kukuruznog skroba ili gustina
  • 30g kakao praha
  • 1 kesica vanilinog šećera

Karamela

  • 330ml kondenzovanog mleka
  • 70ml slatke pavlake
  • 50g maslaca ili putera
  • 50g braon šećera

Kikiriki-čokolada

  • 150ml slatke pavlake
  • 200g mlečne čokolade
  • 250g kikiriki putera

Glazura

Priprema:

1. Kora: Za koru umutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom da smesa bude svetla i kremasta. Maslac ili puter rastopite i ostavite da se kratko ohladi. U odvojenoj posudi pomešajte kakao prah, brašno i kukuruzni skrob (ili gustin), dodajte u umućena jaja i umutite. Na kraju dodajte i rastopljeni masar i ponovo kratko umutite. Testo za koru sipajte u okrugli pleh prečnika oko 24cm i pecite na 180°C oko 35 minuta uz nadzor.  

Ispečenu koru ostavite da odstoji nekoliko sati, najbolje preko noći.

2. Karamela: Navedene sastojke pomešajte i kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena dok ne dobijete sasvim kremasti fil mešajući gotovo sve vreme.

3. Koru isecite horizontalno na pola kako biste dobili sve tanje kore. Jednu koru postavite na postolje ili kalup za tortu i premažite karamelom, zatim kikiriki puterom i ostavite da se ohladi.

4. Kikiriki-čokolada: Za fil od kikirikija i čokolade zagrejte slatku pavlaku, prelijte preko mlečne čokolade i mešajte dok se čokolada ne rastopi. Dodajte puter od kikirikija i mešajte dok ne dobijete gatku teksturu. Dobijenim film premažite tortu i dodajte preostalu koru. 

Stavite tortu u frižider na dva sata.

5. Glazura: Mlečnu čokoladu istopite na pari, dodajte puter od kikirikija i mešajte dok smesa ne postane glatka, zatim prelijte preko torte. Ostavite da se stegne u frižideru. 

6. Pre služenja pospite tortu Menaž čoko dekoracijom.

Slični recepti