Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Pijana čokoladna torta
Sastojci:
- 8 jaja
- 1 šolja brašna
- Šolja šećera
- Kašičica praška za pecivo
- 80 g kakao praha
Pijana višnja:
- 2 šolje višanja (može i zamrznute)
- Pola šolje ruma/votke/konjaka
- Šećer (po ukusu), oko 2-3 velike kašike
Krem
- Maslac – 250 g;
- Kondenzovano mleko – 1 konzerva (obično 400 g)
- Konjak od višnje – 4-5 velikih kašika.
Glazura
- 100 ml neutralne pavlake za kuvanje
- 150 g Menaž čokolade ili Čoko dugmića
Priprema:
- Na samom početku višnju bez koščice pomešajte sa alkoholom u jednoj tegli. Ako je višnja jako kisela, potrebno joj je dodati šećera.
- Zagrejte rernu na 180-200°C.
- Odvojte belanca od žumanaca, pa zatim umutite žumanca sa polovinom šećera dok ne pobele.
- U posebnoj posudi mikserom umutite belanca, postepeno dodavajući preostalu polovinu šećera dok ne dobijete čvrst sneg.
- U drugoj posudi prosejte brašno i pomešajte ga sa kakao prahom i praškom za pecivo.
- Dodajte polovinu snega belanaca u žumanca i lagano promešajte, pa postepeno dodajte smesu suvih sastojaka, neprestano mešajući.
- Dodajte preostali sneg belanaca i nežno promešajte odozgo prema dole dok ne dobijete homogenu smesu.
- Pripremite duboki kalup, obložite ga papirom za pečenje i namažite puterom.
- Ulijte smesu u kalup i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180-200°C oko 30-40 minuta, dok kolač ne porumeni i dok zabodena čačkalica ne izađe suva.
Krem
- Mikserom umutite puter sobne temperature
- U posebnoj posudi pomešajte kondenzovano mleko i konjak, u kojem smo natopili višnju (sada ima slatkast ukus višnje);
- Mutite puter laganom brzinom, postepeno dodajući mješavinu kondenzovanog mlijeka i konjaka. Još jednom sve dobro izmešati.
Aranžman za Pijanu Tortu
- Isecite tanak “poklopac” sa vrha biskvita.
- Izvadite sredinu biskvita, ostavljajući oko 1,5-2 cm debljine stranica.
- Navlažite unutrašnjost biskvita konjakom u kom se natapala višnja.
- Izdrobljenu sredinu kolača pomešamo sa kremom i višnjama.
- Napunite “korpicu” dobijenom smesom i zatvorite je “poklopcem”.
- Stavite tortu u frižider.
Glazura
Zagrejte pavlaku za kuvanje (ali ne do ključanja) i ubacite čokoladu. Kada se čokolada otopi, žicom dobro izmešajte dok ne dobijete glatku čokoladnu glazuru. Ostavite da se prohladi da biste dobili adekvatnu konzistenciju pa prelijte preko Pijane torte.