Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Cherry kolač
Sastojci:
- 140g Menaž čokolade
- 150g otopljenog putera
- 1/4 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice kardamoma
- 4 velika jaja (odvojena)
- prstohvat soli
- 150g kristal šećera
- 130g univerzalnog brašna
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 200g višanja bez koščicaa (težina bez koštica)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup za pečenje. Ako je okrugao, neka bude prečnika oko 20 cm, ili srednji duguljasti kalup za banana bread.
- Otopite čokoladu, puter, cimet i kardamom u maloj šerpi na tihoj vatri, mešajući dok smesa ne postane glatka, a zatim ostavite da se malo ohladi.
- Umutite belanca i so mikserom nekoliko minuta dok ne postanu čvrsta, i ostavite sa strane.
- Umutite žumanca i šećer 2 minuta dok smesa ne postane gusta i kremasta.
- Dodajte mešavinu čokolade i mešajte 1 minut dok se dobro ne sjedini.
- Pomešajte brašno i prašak za pecivo, dodajte u mešavinu putera i čokolade, i mešajte dok se dobro ne sjedini, a zatim pažljivo umešajte belanca u smesu (biće lepljivo i trebaće vremena, budite strpljivi).
- Ravnomerno rasporedite smesu u pripremljeni kalup i poređajte višnje na vrh, blago ih utisnite u smesu . Pecite oko 45 minuta (prilagodite svojoj rerni) ili dok ne postane zlatno braon i sunđerasta. Ako ubodete čačkalicu u centar kolača, trebalo bi da izađe skoro čista.
- Ostavite kolač da se hladi 10 minuta, a zatim izvadite iz kalupa.