Švedska čokoladna torta sa bademom (Ikea torta)
Sastojci:
Za kore:
- 200g mlevenih badema
 - Prstohvat soli
 - 5 belanaca
 - 100g šećera
 
Za fil:
- 200 ml slatke pavlake
 - 3 vanilin šećera
 - 5 žumanaca
 - 100 g šećera
 - 150 g putera
 
Čokoladni preliv:
- 200 g Menaž čokolade
 - 200ml slatke pavlake
 
Priprema:
Kora:
- Umutiti belanca sa malo soli, a kada se zapene postepeno dodavati i šećer.
 - Kada se dobije gusti sneg, dodati mlevene bademe i pažljivo ih umešati špatulom.
 - Dobijenu smesnu podeliti na dva dela i sipati u dva kalupa prečnika 20 cm (ili u jedan pa zatim dobijenu koru podeliti na dva jednaka dela).
 - Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 20 minuta.
 
Fil:
- U šerpu staviti šećer, vanilin šećer i slatku pavlaku, pa zagrejati na srednje jakoj vatri. Pazite, jer ne sme da proključa!
 - Kada se pavlaka zagreje, skinite je sa vatre i dodajte prethodno umućena žumanca. Kratko ih izmešati žicom.
 - Vratiti smesu na ringlu i kuvati još nekoliko minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne.
 - Kada se zgusne, prekriti je prozirnom folijom i pustiti da se ohladi.
 - Umutiti penasto puter, pa polako dodavati po kašiku ohlađenog fila dok ne dobijete glatku i penastu smesu.
 
Ganaš:
- Iseckajte čokoladu na sitne komadiće kako bi se lakše rastopila.
 - Ugrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, ali nemojte da dopustite da proključa.
 - Prelijte toplu slatku pavlaku preko iseckane Menaž čokolade.
 - Ostavite da odstoji minut-dva, a zatim mešajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.
 
Sastavljanje:
Filovati kore sa pripremljenim filom. Zatim tortu preliti čokoladnim ganašom od Menaž čokolade, i po žečji ukrasiti mlevenim bademima.

