Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Tart sa Menaž belim čoko dugmićima
Sastojci:
Testo
- 160g maslaca
- 45g šećera u prahu
- 1 žumance
- 180g pšeničnog brašna
- 1 kašika kisele pavlake
Fil
- 320g Menaž belih čoko dugmića
- 150ml mleka
- 250ml slatke pavlake
- 50g meda
- 2 jaja
Dekoracija
- Cimet
- Seckani pečeni lešnici
Priprema:
1. Pomešajte maslac sa šećerom i mutite dok šećer više nije vidljiv. Dodajte žumance i dobro izmešajte, pa dodajte još polovinu količine brašna i mutite dok smesa ne postane mrvičasta. Umešajte ostatak brašna i kisele pavlake. Napravite disk od testa, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 2 sata.
2. Lagano posipajte radnu ploču brašnom i razvijte testo na oko 3 mm debljine (testo mora biti što tanje). Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promera 24-26 cm i stavite u friz na 30 minuta (to će sprečiti da se testo skupi tokom pečenja).
3. Zagrejte rernu na 180°C. Izvaditi pripremljeni kalup iz frižidera, stavite na pleh obložen masnim papirom i pecite 15-25 min (zavisno od veličine), dok ne dobije lepu zlatnu boju. Povremeno pogledajte tokom pečenja da testo nije “nadulo”. U slučaju da jeste, bocnite čačkalicom. Ostavite testo da se hladi na rešetki nakon što ga izvadite iz rerne. Smanjite jačinu temperature na 130°C.
4. Za pripremu nadeva stavite mleko i slatku pavlaku na vatru, zagrejte do vrenja i prelijte preko Menaž belih čoko dugmića. Dobro promešajte dok se sva čokolada ne rastopi i smesa ne postane glatka. Prelijte čokoladnu smesu preko razmućenih jaja, sve vreme mešajući. Procedite kroz fino sito. Ulijte smesu u pečeno testo i pecite na 130°C 35 – 40 minuta, dok se nadev ne počne zgušnjavati, ali da ostane mekan u sredini.
5. Nakon što se tart ohladi, pospite cimetom po ivicima i dodajte iseckane pečene lešnike.