Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladna torta sa narandžom
Sastojci:
Za koru:
- 200 g crne čokolade (70% kakaa)
- 200 g putera
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Za fil:
- 250 ml mleka
- 2 žumanca
- 50 g šećera
- 1 kašika gustina
- 100 g bele čokolade
- 150 g mascarpone sira
- Rendana kora 1 pomorandže
Za čokoladni fil:
- 200 g crne Menaž čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašika meda
Za dekoraciju:
- Rendana kora pomorandže ili tanke kriške kandirane pomorandže
- Čokoladna Menaž dekoracija
Priprema:
Priprema kore:
- Istopite crnu Menaž čokoladu i puter na pari, pa ostavite da se prohladi.
- U posebnoj posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta.
- U smesu dodajte prohlađenu čokoladu sa puterom, a zatim postepeno umešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i so.
- Sipajte smesu u okrugli kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 30-35 minuta. Ostavite da se kora potpuno ohladi, a zatim je presecite na dva dela.
Priprema belog fila
- U šerpici zagrejte mleko, ali ne dozvolite da provri.
- Umutite žumanca, šećer i gustin, pa postepeno dodajte toplo mleko uz stalno mešanje. Vratite smesu na šporet i kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne.
- Dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Ohladite krem, pa u njega umešajte mascarpone sir i rendanu koru pomorandže.
Priprema čokoladnog fila
- Ugrejte slatku pavlaku do tačke ključanja (ne sme da provri), pa prelijte preko crne čokolade i meda.
- Mešajte dok ne dobijete glatku kremu. Ostavite fil da se prohladi, a zatim ga ohladite u frižideru kako bi se stegao.
Slaganje torte
- Na prvi deo kore nanesite fil od bele kreme i lepo ga poravnajte.
- Preko njega stavite drugi deo kore, pa premažite čokoladnim filom.
- Dekorišite tortu rendanom korom pomorandže i čokoladnim listićima.