Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Božićni čokoladni kuglof
Sastojci:
- 125 g maslaca
- 150 g šećera
- 150 ml mleka
- 100 g pšeničnog oštrog brašna
- 60 g pšeničnog glatkog brašna
- 20 g kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 2 jajeta
Za glazuru:
- 40 g maslaca
- 100 g Menaž čokolade
Priprema:
- Otopite maslac na laganoj vatri i sklonite ga sa šporeta.
- Dodajte šećer i mleko, pa sve dobro promešajte.
- Na kraju umešajte mešavinu brašna, kakaa i praška za pecivo
- Umutite jaja i dodajte ih u prethodno pripremljenu smesu.Dobro sjedinjenu smesu izlijte u kalup za kuglof koji ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom. Smesa je dovoljna za srednje veliki kalup za kuglof.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 40-45 minuta.
- Zagrejte maslac dok ne provri, sklonite sa šporeta, pa dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
- Prelijte glazuru preko ohlađenog kuglofa. Kuglof ohladite, isecite na parčiće, ukrasite grančicom od jelke ili po želji i poslužite.