Božićni čokoladni kuglof

Sastojci:

  • 125 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 100 g pšeničnog oštrog brašna 
  • 60 g pšeničnog glatkog brašna 
  • 20 g kakao praha
  • 1 prašak za pecivo 
  • 2 jajeta

 

Za glazuru: 

  • 40 g maslaca
  • 100 g Menaž čokolade

Priprema:

  1. Otopite maslac na laganoj vatri i sklonite ga sa šporeta.
  2. Dodajte šećer i mleko, pa sve dobro promešajte.
  3. Na kraju umešajte mešavinu brašna, kakaa i praška za pecivo
  4. Umutite jaja i dodajte ih u prethodno pripremljenu smesu.Dobro sjedinjenu smesu izlijte u kalup za kuglof koji ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom. Smesa je dovoljna za srednje veliki kalup za kuglof.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 40-45 minuta. 
  6. Zagrejte maslac dok ne provri, sklonite sa šporeta, pa dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
  7. Prelijte glazuru preko ohlađenog kuglofa. Kuglof ohladite, isecite na parčiće, ukrasite grančicom od jelke ili po želji i poslužite.

Slični recepti