Zimski čokoladni rolat sa orasima

Sastojci:

Kora:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 80 g brašna
  • 20 g kakao praha
  • 50g mlevenih oraha
  • Prstohvat soli

 

Fil:

  • 200 g Menaž čokolade 
  • 250 ml slatke pavlake
  • 50g seckanih oraha

Priprema:

Priprema kore:

  1. Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh (otprilike 30×40 cm) papirom za pečenje.
  2. Odvojite belanca od žumanaca. U većoj posudi umutite belanca s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg.
  3. U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta i svetla.
  4. Lagano umešajte sneg od belanaca u smesu sa žumancima, pazeći da zadržite vazdušastost.
  5. Pomešajte brašno i kakao prah i mlevene orahe, pa postepeno umešajte u smesu, pazeći da smesa ostane vazdušasta.
  6. Rasporedite smesu ravnomerno po plehu i pecite 10-12 minuta.
  7. Čim se kora ispeče, prebacite je na čistu kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu, pažljivo uklonite papir za pečenje i zarolajte koru zajedno s krpom. Ostavite da se potpuno ohladi.
  8. Istopite Menaž čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, povremeno mešajući. Ostavite da se malo prohladi.
  9. Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta, pa dodajte prohlađenu čokoladu i nežno umešajte dok ne dobijete glatku smesu. 
  10. U fil dodajte i seckane orahe. 
  11. Pažljivo odmotajte ohlađenu koru i ravnomerno premažite pripremljenim filom. Ponovo zarolajte koru, pazeći da bude čvrsto i ujednačeno.
  12. Po želji, prelijte glazurom od Menaž čokolade i orasima ili ukrasite po ukusu.
  13. Ostavite rolat u frižideru na najmanje 1-2 sata da se stegne pre sečenja.

Slični recepti