Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Zimski čokoladni rolat sa orasima
Sastojci:
Kora:
- 5 jaja
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 80 g brašna
- 20 g kakao praha
- 50g mlevenih oraha
- Prstohvat soli
Fil:
- 200 g Menaž čokolade
- 250 ml slatke pavlake
- 50g seckanih oraha
Priprema:
Priprema kore:
- Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh (otprilike 30×40 cm) papirom za pečenje.
- Odvojite belanca od žumanaca. U većoj posudi umutite belanca s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg.
- U drugoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta i svetla.
- Lagano umešajte sneg od belanaca u smesu sa žumancima, pazeći da zadržite vazdušastost.
- Pomešajte brašno i kakao prah i mlevene orahe, pa postepeno umešajte u smesu, pazeći da smesa ostane vazdušasta.
- Rasporedite smesu ravnomerno po plehu i pecite 10-12 minuta.
- Čim se kora ispeče, prebacite je na čistu kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu, pažljivo uklonite papir za pečenje i zarolajte koru zajedno s krpom. Ostavite da se potpuno ohladi.
- Istopite Menaž čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, povremeno mešajući. Ostavite da se malo prohladi.
- Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta, pa dodajte prohlađenu čokoladu i nežno umešajte dok ne dobijete glatku smesu.
- U fil dodajte i seckane orahe.
- Pažljivo odmotajte ohlađenu koru i ravnomerno premažite pripremljenim filom. Ponovo zarolajte koru, pazeći da bude čvrsto i ujednačeno.
- Po želji, prelijte glazurom od Menaž čokolade i orasima ili ukrasite po ukusu.
- Ostavite rolat u frižideru na najmanje 1-2 sata da se stegne pre sečenja.