Čokoladni tart

Sastojci:

Za koru:

 

  • 2 šolje univerzalnog brašna
  • 3 kašike šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 3/4 šolje maslaca, hladnog i isečenog na kockice
  • 2 kašike ledene vode, ili više po potrebi
  • 1 veliko žumance 

 

Za fil:

 

  • 1 šolja slatke pavlake
  • 1/2 šolje mleka
  • 300g Menaž čokolade 
  • 2 kašike šećera
  • Prstohvat kašičice soli
  • 2 jajeta, na sobnoj temperaturi

 

Priprema:

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan maslac i, koristeći prste ili sekač za testo, mešajte dok smesa ne podseća na krupne mrvice.
  2. U maloj posudi pomešajte žumance i ledenu vodu. Dodajte ovu mešavinu u brašno i mešajte dok se testo ne sjedini. Ako je potrebno, dodajte još malo ledene vode, po kašičicu, dok testo ne postane kompaktno.
  3. Oblikujte testo u disk, umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
  4. Zagrejte rernu na 180°C. Na blago pobrašnjenoj površini, razvucite testo na debljinu od oko 0,5 cm i obložite njime kalup za tart prečnika 23 cm. Po želji, modlicom napravite nekoliko zvezdica za gornji sloj tarta. Ohladite u frižideru 15 minuta.
  5. Izbockajte dno viljuškom, obložite papirom za pečenje. Pecite 20 minuta, zatim uklonite papir pa pecite još 10 minuta dok kora ne postane zlatna. Ostavite da se potpuno ohladi.
  6. U šerpi zagrejte slatku pavlaku i mleko dok ne počnu da krčkaju. Sklonite sa vatre, dodajte iseckanu Menaž čokoladu i ostavite da stoji 2 minuta. Zatim mešajte dok smesa ne postane glatka.
  7. Dodajte šećer i so, mešajte dok se ne rastvore. Ostavite da se smesa malo ohladi, oko 5 minuta, zatim dodajte jaja i mešajte dok ne postane homogeno.
  8. Sipajte čokoladni fil u ohlađenu koru. Pecite na 180°C oko 20-25 minuta, dok se fil ne stegne, ali je i dalje malo mekan u sredini. Ostavite da se tart potpuno ohladi pre serviranja.

Slični recepti