Koristimo kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje moguće iskustvo na sajtu. Kolačići su male tekstualne datoteke a informacije o njima se skladište u vašem pretraživaču. Informacije imaju funkciju da prepoznaju posetioce koji se vraćaju na sajt i da nam pomognu da uvidimo koja sekcija na sajtu je vama najkorisnija ili najzanimljivija.
Čokoladni tart
Sastojci:
Za koru:
- 2 šolje univerzalnog brašna
- 3 kašike šećera
- 1/4 kašičice soli
- 3/4 šolje maslaca, hladnog i isečenog na kockice
- 2 kašike ledene vode, ili više po potrebi
- 1 veliko žumance
Za fil:
- 1 šolja slatke pavlake
- 1/2 šolje mleka
- 300g Menaž čokolade
- 2 kašike šećera
- Prstohvat kašičice soli
- 2 jajeta, na sobnoj temperaturi
Priprema:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan maslac i, koristeći prste ili sekač za testo, mešajte dok smesa ne podseća na krupne mrvice.
- U maloj posudi pomešajte žumance i ledenu vodu. Dodajte ovu mešavinu u brašno i mešajte dok se testo ne sjedini. Ako je potrebno, dodajte još malo ledene vode, po kašičicu, dok testo ne postane kompaktno.
- Oblikujte testo u disk, umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 30 minuta.
- Zagrejte rernu na 180°C. Na blago pobrašnjenoj površini, razvucite testo na debljinu od oko 0,5 cm i obložite njime kalup za tart prečnika 23 cm. Po želji, modlicom napravite nekoliko zvezdica za gornji sloj tarta. Ohladite u frižideru 15 minuta.
- Izbockajte dno viljuškom, obložite papirom za pečenje. Pecite 20 minuta, zatim uklonite papir pa pecite još 10 minuta dok kora ne postane zlatna. Ostavite da se potpuno ohladi.
- U šerpi zagrejte slatku pavlaku i mleko dok ne počnu da krčkaju. Sklonite sa vatre, dodajte iseckanu Menaž čokoladu i ostavite da stoji 2 minuta. Zatim mešajte dok smesa ne postane glatka.
- Dodajte šećer i so, mešajte dok se ne rastvore. Ostavite da se smesa malo ohladi, oko 5 minuta, zatim dodajte jaja i mešajte dok ne postane homogeno.
- Sipajte čokoladni fil u ohlađenu koru. Pecite na 180°C oko 20-25 minuta, dok se fil ne stegne, ali je i dalje malo mekan u sredini. Ostavite da se tart potpuno ohladi pre serviranja.