Ludlab torta – čokoladna zvezda vašeg Uskrsa
Sastojci:
Kora:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 500 ml mleka
- 200 g šećera
- 3 jajeta
- 200 g Menaž čokolade
- 250 g putera ili margarina
Ganache (za preliv):
- 150 g Menaž čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Dekoracija (po želji):
- Višnje, trešnje ili čokoladne dekoracije
Priprema:
- Umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i nastaviti mućenje dok se ne dobije sjajna masa. Zatim dodati žumanca, jedno po jedno, pa brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo. Sve lagano sjediniti. Peći u kalupu (prečnika 24-26 cm) na 180°C oko 20-25 minuta. Ostaviti da se ohladi.
- Za fil umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari uz stalno mešanje dok se ne zgusne (oko 10 minuta). Dodati izlomljenu Menaž čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi, pa dodati umućen puter i sve sjediniti.
- Ohlađenu koru preseći na 2 dela. Prvi deo staviti na tacnu i premazati polovinom fila. Poklopiti drugim delom kore i premazati ostatkom fila i celu ludlab tortu sa strane.
- Ganache napraviti tako što se slatka pavlaka zagreje do ključanja, skloni sa vatre i doda se izlomljena Menaž čokolada. Mešati dok se ne dobije glatka smesa. Preliti ludlab tortu ganache-om tako da lagano curi niz ivice.
- Dekorisati ludlab tortu po želji – višnjama, trešnjama ili čokoladnim ukrasima.
- Ostaviti ludlab tortu u frižideru minimum 4-5 sati (najbolje preko noći) da se lepo stegne i upije ukuse.